Nederlands Dans Theater − Sudden and Suspended

Parktheater, Eindhoven, 26 april 2022

Drie intensieve en aan elkaar gewaagde dansen laat de jonge garde van het Nederlands Dans Theater (NDT) ons met Sudden and Suspended zien.
De avond begint met het gloednieuwe Fathoms van het choreografenduo Tiffany Tregarthen & David Raymond. Alles wordt aan het wankelen gebracht, letterlijk en figuurlijk. Schuivende stoelen zijn de metafoor waarmee dat wordt uitgebeeld. Er is paniek, een helpende hand, een afscheid, een redding, alles komt langs in deze energieke dans die door zijn frisse dansvocabuleir verrast en me in zijn greep houdt.
Cluster van Edward Clug heeft een totaal andere dynamiek. Synchrone bewegingen voeren de boventoon. Bijzonder zijn de vervlechtingen met armen en benen die verrassende formaties opleveren. De bewegingsenergie verslapt geen moment in deze fascinerende dans.
Impasse van Johan Inger uit 2020 is een dans met een vrolijke energie. De dansers ontsnappen uit hun geborgenheid die wordt verbeeld door een huisje vwaarna ze, als ze naar buiten komen, los gaan. Clowneske figuren voegen nog wat vrolijkheid toe.
Het is een bijzondere dansavond met drie dansen waarvan de eerste twee mijn favorieten zijn. Beide wil ik nog wel eens zien. Bij de laatste dans heb ik dat niet, dat ligt niet aan de dansers want die presteerden op hoog niveau.
Frank van de Loo