Nederlands Dans Theater − Sierra Oscar Foxtrot Tango

Parktheater Eindhoven, 20 november 2019

Onder de suggestieve titel Sierra Oscar Foxtrot Tango staan vier dansen van vijf choreografen op het programma voor de jonge dansers van het Nederlands Dans Theater (NDT2).
In SWAY, een nieuwe dans van choreograaf Medhi Walerski, zien we zeven dansers. Het is een beweeglijke choreografie met mooie lijnen. Groepsdans, duetten en solodans wisselen elkaar af. Little song van de jonge choreograaf Yoann Bourgeois kent een sterke en tegelijkertijd vermakelijke choreografie. Het is een door twee dansers in beweging verteld gedicht. Vier dansers spelen op de achtergrond een muziekband die pas aan het eind in actie komt. Beweging, mime en chaotische decorstukken zijn de middelen waarmee de hoofddansers het gedicht uitbeelden. De dans Sara van het duo Sharon Eyal & Gai Behar is een dromenland van bewegingen. Heel vloeiend en verleidelijk en met lange, trage gebaren wordt er een prachtige dans neergezet. Het slotstuk Wir sagen uns Dunkles is van Marco Goecke. Met de bekende korte repetitieve bewegingen die we kennen van Goecke wordt een onheilspellende, vervreemdende sfeer opgeroepen. Het hele lichaam wordt ingeschakeld en alle emoties komen langs. Het lijkt alsof de dansers buiten bewustzijn geraken. Het is adembenemend mooi.
Sierra Oscar Foxtrot Tango is een sublieme dansavond met vier mooie dansen waarmee tevens het 60-jarig bestaan van het NDT wordt gevierd. Ik kan geen winnaar aanwijzen, het zijn totaal verschillende dansen met elk een eigen kwaliteit. Als er tóch een winnaar moet zijn, dan is dat de troupe van NDT2. Ze overtuigde van begin tot eind.
Frank van de Loo