Introdans − LEVE LARBI

Parktheater Eindhoven, 30 april 2019

Door drie dansen uit zijn grote oeuvre te kiezen wordt de Vlaams-Marrokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui door Introdans in het zonnetje gezet. Hij verdient het als internationaal en toonaangevend choreograaf. Hij is niet alleen met voorstellingen en balletten bezig, maar ook met film en het maken van videoclips zoals die voor Beyoncé.
Het programma opent met Orbo Novo uit 2009 waarin hij een confrontatie met de 'Nieuwe Wereld', met name met New York, aangaat. Tegen een steeds varanderend decor schetst hij in vloeiende, spannende scènes een wereld aan gevoelens, van opsluiting en eenzaamheid tot vrijheid, verbinding en hoop. Met zoekende, vastklampende, zwaaiende en wenkende armen vertellen de dansers in grote mate het verhaal.
De tweede dans Pure uit 2011, maar een première voor Introdans, is een pas-de-deux voor een echtpaar waarin de vrouw met een in verf gedoopte kwast haar witte jurk beschilderd en daarme haar emoties blootlegt en de man steeds probeert die sporen uit te wissen, wat niet lukt. Het duet heeft grote uitdrukkingskracht.
In Loin uit 2005 gaat het over verschillen, tussen mensen, tussen landen en tussen culturen. Met rituele bewegingen en oosters-klinkende muziek wordt een meditatieve sfeer gecreëerd. Die later wordt aangevuld met twee mantra-achtige rei-vertellingen en een zangmonoloog. Armbewegingen zijn net als in de eerste dans het belangrijkste middel om het verhaal te vertellen.
LEVE LARBI is een indrukwekkend drieluik dat gezien moet worden. Hulde aan de Introdans-dansers!
Frank van de Loo