Nederlands Dans Theater − Second Nature

Parktheater Eindhoven, 6 april 2019

Drie dansen van vijf choreografen staan op het programma. Als nieuwe choreografen zien we broer en zus Imre en Marne van Opstal, als oude bekenden Crystal Pite en het duo Sharon Eyal & Gai Behar. Er wordt gedanst door de volwassen dansers van het Nederlands Dans Theater (NDT).
In de eerste dans Solo Echo van Chrystal Pite wordt de mens in de natuur geplaatst. Vloeiende bewegingen die geen zwaartekracht lijken te kennen, smelten perfect samen met Brahms' muziek.
De wereldpremière Take Root van Imre en Marne van Opstal combineert de verbeelding van kracht en tijd. Het uithoudingsvermogen van de dansers wordt op de proef gesteld. Moeilijke poses, schudbewegingen en contactarme duetten, zijn elementen van hun nieuwe danstaal.
Bedroom Folk van Sharon Eyal en Gai Behar is van een totaal andere orde. Op hypnotiserende muziek wordt er gedanst op de vierkante millimeter met kleine repetitieve bewegingen. De dansers bewegen als in een zwerm. Het geheel heeft een ongekende energie.
Second Nature omvat drie onderling niet te vergelijken topdansen. Voor mij vechten Solo Echo en Bedroom Folk om de eerste plaats, maar er is geen winnaar. Het wat trager aanvoelende Take Root van de Van Opstals kan ik nog niet plaatsen. Hun bewegingstaal pakt mij nog niet.
Frank van de Loo