Podium Klassiek Eindhoven
Joost Willemze, harp − Orpheus & Eurydice

Kapel DomusDela, Eindhoven, 7 april 2024

In een tiental muziekfragmenten verklankt harpist Joost Willemze (1996) de mythische liefdesgeschiedenis van Orpheus & Eurydice zoals die door de dichters Ovidius en Vergilius in de oudheid zijn opgeschreven. Hij doet dit op een ingetogen manier, en waar nodig met grote dynamiek. De emotie van de episodes brengt hij door zijn goede compositiekeuzes en zijn spel intens over aan het geboeid luisterende publiek. De meeste muziekstukken zijn geschreven met het verhaal, of fragmenten daarvan, in het achterhoofd, maar voor sommige episodes kiest Willemze puur voor de expressieve kracht en heeft de compositie geen relatie met de mythe.
In grote lijnen kende ik dit mythische liefdesverhaal nog (drie jaar gymnasium was nog niet volledig weggezakt), maar dankzij de korte verhaalepisoden waarmee Willemze elk nieuw muziekfragment introduceert, komt de dramatische mythe weer volledig tot leven.
Frank van de Loo

Nawoord:
Terwijl ik deze concertbeleving schrijf komt mijn verleden in mijn hoofd steeds meer tot leven, want ooit (2009) hield ik op verzoek van mijn uitgever een schrijverslezing voor de Vereniging Orpheus, een vereniging van echtparen waarvan de man op latere leeftijd uit de kast is gekomen. Tijdens hun jaarvergadering vertelde ik over mijn onder pseudoniem Olaf van Dornek geschreven roman De Kast die in 2008 was uitgekomen en hierover gaat. Ik las er ook het speciaal voor deze gelegenheid geschreven korte verhaal Met de billen bloot voor.