Podium Klassiek Eindhoven
Konstantyn Napolov slagwerk & Ralph van Raat piano

Kapel DomusDela, Eindhoven, 21 januari 2024

Slagwerker Konstantyn Napolov (Odesa, 1987) bestiert zijn slagwerkimperium, Ralph van Raat (1978) zijn pianodomein en samen verwennen ze ons met een viertal muziekcomposities. De partituren zijn ervoor aangepast zodat piano en slagwerk elkaar niet in de weg zitten of zijn speciaal voor deze bezetting geschreven. Als eerste klinkt The Collectors van Moritz Eggert (1965) waarin jeugdherinneringen zijn verklankt. Daarna horen we Reflecties van leegte van de Oekraïense componist Maxim Kolomiiets (1981) met recente oorlogsindrukken. Vervolgens speelt het duo Pianozonore van componist Alexej Gerassimez met daarin tango-achtige klanken. Als topstuk speelt het duo een op de bezetting aangepaste versie van Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moesorgski (1839-1881). Vooraf laat Ralph van Raat ons van een aantal schilderijtaferelen de in de compositie verwerkte deuntjes horen zodat we die tijdens de uitvoering kunnen herkennen.
Het hele concert verrast, en komt in de kapel van DomusDela luid en duidelijk tot zijn recht. De bezoekers waarderen het met een staande ovatie en dat levert de toegift Kitchen Stories V van componist Martin Fondse op dat gespeeld wordt op piano en op acht op klank uitgezochte steelpannen die in het slagwerkarsenaal zijn opgenomen.
Het wordt een geslaagd concert. De bezoekers zijn enthousiast. Bij navraag vinden de musici de akoestiek niet verkeerd, maar ik persoonlijk vind het bij sommige slaginstrumentklanken akoestisch kantje-boord en denk dat een iets-dempend tapijt onder het instrumentarium niet verkeerd was geweest.
Frank van de Loo