Podium Klassiek Eindhoven
Rembrandt Frerichs − Pianoconcert nr. 1

Kapel Domusdela, Eindhoven, 22 oktober 2023

Pianoconcert nr. 1 van Rembrandt Frerichs dat voor Podium Klassiek Eindhoven (PKE) wordt uitgevoerd is een concert waarbij de componist-musicus zelf meespeelt en binnen de structuur van het stuk improviseert. Dat improviseren is iets dat vanaf eind 19e eeuw taboe is verklaard, maar Beethoven en Mozart deden het in hun tijd ook evanals Gershwin, Ravel en Debussy in de 20e eeuw. Voordeel bij improvisatie is dat geen enkele uitvoering hetzelfde is, nadeel is dat de musicus die een partituur gebruikt alleen maar die ene, in notenschrift vastgelegde versie krijgt. Rembrandt Frerichs op piano laat zich voor dit concert bijstaan door Eva Stegeman en Hadewijch Hofland op viool, Gijs Kramers op altviool, Charles Watt op cello, Andrea Caruso op contrabas en Vinsent Planjer op drums en 'whisper kit'. De variaties die Rembrandt Frerichs inbrengt verrassen ook de andere musici zoals te zien aan hun glimlachende grijnzen. Voor het publiek is het ook fijn, want daardoor ben je je bewust dat er geïmproviseerd wordt. Die ruimte is er eveneens voor de andere musici bij een solopartij, zo improviseert cellist Charles Watt op een cello-suite van Bach.
De acoustiek in de kapel is nog niet goed, het eerste deel Textures and registers is nogal luid en energiek en daardoor klinkt het wat modderig als je wat meer naar achteren zit. Bij de overige drie delen klinkt het gelukkig beter.
Dat improvisatie iets toevoegt wordt voor mij met dit concert wel bewezen, hetzelfde concert hoorde ik afgelopen jaar in Tivoli/Vredenburg in Utrecht en ook als ik het vergelijk met de cd-versie. Het is steeds hetzelfde concert, maar toch niet identiek. De uitdaging om nog een keer naar een uitvoering te gaan wordt alleen maar groter! De saaie 19e eeuwse klassieke muziekdoctrine moet worden opengebroken! Het goede voorbeeld van Rembrandt Frerichs verdient navolging.
Fijn det PKE dit concert heeft geprogrammeerd, het publiek zag je genieten!
Frank van de Loo