Podium Klassiek Eindhoven
Izhar Elias - Gitaar door de eeuwen heen

Kazerne, Eindhoven, 5 maart 2023

Eeuwenlang wordt er al op de gitaar gespeeld. Het is een eenvoudig instrument dat vaak in de herberg of kroeg ter vermaak of bij het dansen werd gebruikt. Izhar Elias (1977) begint zijn recital met twee nagebouwde instrumenten uit de barok en de renaissance periode waarop hij enkele barokstukken speelt van Francesco Corbetta (1615-1681) en een stuk van renaissancecomponist Francesco Molino (1768-1847). Voordat hij overstapt naar de moderne gitaar speelt hij op zijn barokgitaar nog een stuk van de zuid-Nederlandse muziekuitgever Petrus van der Phaliezen (1510-1573). Het zijn allemaal rustige stukken die horen bij die voorbije periode.
Op de moderne 'Spaanse' gitaar speelt hij hierna bekende stukken zoals Asturias van Isaac Albéniz (1860-1909), Capricio Árabe van Francisco Tárrega (1852-1909) en Etude 11 van Hector Villa-Lobos (1887-1959). Van de Duits-Nederlandse componist en metalmusicus Florian Magnus Maier (1973) speelt hij Stained Glass II, een verzelfstandigd stuk voor akoestisch gitaar uit de Schattenspiel Suite nr.2, een dubbelconcert voor klassieke en elektrische gitaar dat is geschreven in 2015 voor Amsterdam Sinfonietta. Izhar Elias vertelt dat het stuk dat hij vandaag van hem speelt het zonlicht verbeeldt dat door glas-in-loodramen binnenvalt en dat in de compositie wordt uitgedrukt met veel flageoletten (boventonen die op een snaarinstrument kunnen klinken als de snaar op de juiste plek licht aangeraakt wordt). Dit stuk ontroert me door zijn verrassende opbouw en zijn verbeeldingskracht.
Izhar Elias geeft muziek glans: de barok en renaissance stukken speelt hij met aandacht en bij de moderne nummers voegt hij door zijn speldynamiek een soort van 'verjongingslaag' toe. Het is kortom: genieten!
Frank van de Loo