Podium Klassiek Eindhoven
Joachim Eijlander met Kadir Sonuk, Izhar Elias en Vincent van Amsterdam
Dark Fire

Kazerne, Eindhoven, 8 januari 2023

Ontmoeten, afscheid nemen, ontdekken, kwijtraken, herinneren en missen, het zijn emotionele gebeurtenissen. Bij mensen zijn ze er en in door emotie-verwerkende-componisten geschreven muziek worden ze voelbaar.
Het openingsconcert van het jaar wordt traditiegetrouw toebedeeld aan cellist Joachim Eijlander, hij krijgt daarbij carte blanche. Dit jaar leidt dat tot een boeiend concert onder de naam Dark Fire maar ik zou het willen betitelen als Vol Emotie, want dat is het. In de muziek die we horen zijn ontmoetingen hoorbaar. Oosterse muziek mengt met Westerse. Bij volksverhuizingen en emigratie reizen culturen mee en blijft vooral de muzikale lang behouden. Wordt een volk verdreven door een oorlog dan blijven architectuur en cultuur bewaard en assimileren in de nieuwe wereld, de verdrevenen krijgen heimwee en nostalgische gevoelens en maken dat dan voelbaar in hún nieuwe cultuur.
Het concert is opgebouwd uit verschillende duo-optredens, steeds met Joachim Eijlander, maar het begint met een solo-intro van Kadir Sonuk die op zijn duduk het nieuwe jaar inluidt. Daarna speelt Joachim op cello met achtereenvolgens Vincent van Amsterdam (accordeon), Kadir Sonuk (duduk) en Izhar Elias (gitaar) muziekstukken met een soms verrassende oorsprong, maar altijd passend binnen het emotionele speelveld.
Joachim Eijlander, Kadir Sonuk, Izhar Elias en Vincent van Amsterdam trakteren ons op een indrukwekkende concertmiddag.
Frank van de Loo