Podium Klassiek Eindhoven
Maurice Lammerts van Bueren, piano en fotografie
The Mazurki Project

Kazerne, Eindhoven, 4 december 2022

De liefde voor de mazurka was er bij pianist Maurice Lammerts van Bueren altijd al, maar er iets mee doen kwam er nooit van, totdat Covid-19 zich aandiende en bij hem en Jakko van der Heijden van Zefir Records het idee ontstond om alle mazurka's van Frédéric Chopin op te nemen en er elke week één te posten op Youtube. Maurice maakte daarbij voor elke mazurka een straatfoto waarin het mazurka-nummer zat verstopt.
Vandaag speelt Maurice 23 van de 57 mazurka's die Chopin ooit schreef en hij laat daarbij steeds de bijbehorende foto zien. Met zijn ingetogen spel weet hij alle lagen uit het muzikale spectrum van de composities hoorbaar te maken, iedere mazurka heeft daarin zijn eigen opbouw, en saai wordt het niet want elk stuk, hoe klein soms ook, is rijk aan zeggingskracht: ze kunnen sfeervol, vrolijk, somber, uitbundig, lieflijk of bombastisch zijn, maar elke compositie staat.
Hierboven heb ik zes mazurka's geselecteerd: begin en eind (no. 1 en no. 57) en drie andere waarbij Maurice een bijzonder verhaal had: Zo is mazurka no. 24, opus 33.3 in C. Die 33.3 verwijzen naar een 'goddelijk' getal 9 en toevallig kwam daar een foto bij met een raam van een gotisch Godshuis. Bij Mazurka no. 29 vond hij na lang zoeken een afbeelding op een bouwplaatsomheining vlakbij Hotel New York in Rotterdam met 29 emigranten, klaar om in te schepen. Toen bij het Youtube-project deze mazurka aan de beurt kwam was net de oorlog met Oekraïne uitgebroken en kon de foto verkeerd worden uitgelegd. Uiteindelijk is die wel gepost maar met uitleg. Met mazurka no. 49 was Chopin nog bezig toen hij overleed. Deze is postuum door Jan Ekier gereconstrueerd. Het mooie smeedwerk op de foto daarbij maakt mij nieuwsgierig naar wat het moet uitbeelden. De foto bij mazurka no. 45 heeft geen nummer: dat moet je zelf ontdekken. Maurice vertelt ook nog dat de laatste acht mazurka's van de totale serie waren gevonden in zijn nalatenschap, het zijn onder andere jeugdcomposities.
De overtuigend gespeelde Chopin-mazurka's vormen voor Podium Klassiek Eindhoven een mooie afsluiting van dit muzikale kalenderjaar. Dank je wel Maurice Lammerts van Bueren!
Frank van de Loo