Podium Klassiek Eindhoven
Klaartje van Veldhoven, Mattijs van de Woerd, Pepijn Meeuws en Renée Bekkers
Bij Bach op de koffie!

Kazerne, Eindhoven, 6 november 2022

De Koffiecantate van J.S. Bach is een geestige mini-opera waarin vader Schlendrian zijn dochter Lieschen van haar koffieverslaving probeert af te krijgen. Zij krijgt alleen toestemming om te trouwen als zij stopt met koffiedrinken. Terwijl Schlendrian op zoek gaat naar een geschikte huwelijkskandidaat vertelt Lieschen stiekem dat ze trouwt onder één voorwaarde: dat ze koffie mag zetten wanneer ze wil.
Sopraan Klaartje van Veldhoven en bariton Mattijs van de Woerd brengen, begeleid door Pepijn Meeuws op cello en Renée Bekkers op accordeon, deze vrolijke muziektheatervoorstelling waarbij alles draait om koffie. De in het Nederlands gezongen mini-opera heeft een origineel script gekregen dat met slapstick-achtige dramatiek overtuigend wordt opgevoerd. Terwijl de musici een intro spelen en dochter Lieschen, vertolkt door Klaartje van Veldhoven, ontdekt dat de koffie op is, ontspint het verhaal zich en zingen vader Schlendrian (Mattijs van de Woerd) en Lieschen zowel solo als in duet de komische anekdote.
De Koffiecantate bezorgt mij een grijns: ik ervaar het als een knipoog van Bach bij het zoveelste kopje koffie. Dat er aan het eind door Lieschen ook werkelijk koffie geserveerd wordt moet hij waarderen. Net zoals de in het verhaal gebrachte handzaag die Pepijn Meeuws even later als zingende zaag gebruikt voor een bijpassend stukje Puccini.
Frank van de Loo