Podium Klassiek Eindhoven
Irina Kulikova − gitaar

Kazerne, Eindhoven, 1 maart 2020

Dat zij tot de top van de gitaarwereld behoort is hoorbaar in haar gitaarspel. De Russische gitariste Irina Kulikova verplaatst zich in de compositie en zet de muziek neer met een liefde voor de partituur en met mooie contrasten, soms fluisterzacht, op normale sterkte of met volle kracht. Doordat zij de muzieknoten de ruimte geeft om te presteren, wordt de muziek invoelbaar. Iedere noot hoor je, maar ook de ruimte tussen die noten. Ze speelt typische gitaarstukken die met het vereiste Spaanse temperament worden uitgevoerd. Het zijn composities van Dionisio Aguado, Isaac Albeniz en Francisco Tárrega.
Sinds kort breidt ze haar repertoire uit met bekende stukken voor andere instrumenten. We horen Franz Schubert, Frédéric Chopin en Claude Debussy in verrassende bewerkingen voor gitaar. Bij Serenade voor piano van Franz Schubert, bijvoorbeeld, blijven de muzieklijnen van zowel de linker- als de rechterhand wonderwel behouden. Het vereist concentratievermogen en behendigheid om op gitaar-solo dit bekende muziekstuk deze nieuwe identiteit te geven, een die overtuigt.
Het hele concert staat als een huis, en met de nieuwe koers die Irina Kulikova opgaat kunnen we nog verrassingen verwachten. Ik blijf haar volgen.
Frank van de Loo