Dominic Seldis − Music, Maestro!

Het Speelhuis, Helmond, 17 januari 2020

Eerste bassist van het KCO en troetel-Brit Dominic Seldis (1971) tourt door Nederland met het avondvullend programma Music, Maestro!. De titel is een slimme knipoog naar het AvroTros programma Maestro waarin hij BN-er werd als mede jurylid. Het programma begint met life, of life meegespeelde muziek die voor Seldis belangrijk is geworden, in zijn jeugd thuis in Bury St.Edmonds in Suffolk, UK; in Manchester waar hij op een kostschool voor muziekonderwijs zit en waar hij de contrabas leert kennen; en later tijdens zijn studie aan de Royal Academy of Music in Londen en de muzikale uitstapjes die hij van daaruit maakt. Jazz, klassiek, pop, alles komt langs. Met onderkoelde humor en met kwinkslagen praat hij in zijn vlotte babbel alles aan elkaar. De zaal heeft hij snel voor zich ingepalmd. Zijn orkestleden zijn deel van zijn show, als sidekicks, als hulpjes en uiteraard als concertmusici. Rembrandt Frerichs en Vinsent Planjes (piano en slagwerk), Myrthe Helder (viool) en nog vier strijkers en twee blazers begeleiden Dominic Seldis hierbij op contrabas.
Zijn show zit vol afwisseling. Eerst aan de hand van de al genoemde periode tijdens zijn jeugd en opleiding, dan aan de hand van een denkbeeldige reis door Europa, in een contrabaskwintet waarin hij met drie virtuele Dominics speelt, met een Maestro-imitatie waarbij zaalpubliek op de bok de maat mag slaan, en daarna met drie mensen uit het publiek die alleen na een schouderklopje hun muzikale bijdrage op claxon, mondorgel en ploppistool mogen leveren.
Zijn vakmanschap als musicus én theatermaker komen in deze show wolledig tot hun recht. Dominic Seldis heeft in het uitverkochte Speelhuis veel vrienden gemaakt.
Frank van de Loo