Podium Klassiek Eindhoven
André Heuvelman Trio

Kazerne, Eindhoven, 17 november 2019

Muziek zijn werk laten doen. Met goed gereedschap (musici) en een goede entourage (zaal en publiek) kom je een heel eind, maar pas als iedereen zich eraan overgeeft stroomt de emotie. En dat gebeurt vandaag. Met ongelooflijke precisie wordt er door het André Heuvelman Trio een verhaal verteld, een emotie gedeeld, die bij iedereen in de expozaal in Kazerne binnendringt en gedachten lamlegt. Het zijn in muziek uitgedrukte reisverhalen, ingetogen ballades, instrumentaal vertolkte middeleeuwse liederen, jazz-achtige liedjes en feestelijke deuntjes. Steeds ontstaat die overtuigende werking en wordt de gevoelige snaar geraakt. Het raadselachtige van hoe dat allemaal gebeurt probeert André Heuvelmans ons duidelijk te maken aan de hand van twee fragmenten die hij voorleest uit Toen niemand iets te doen had van Toon Tellegen over het bewaren van een geheim. De conclusie: "als je vergeet dat je een geheim hebt, bewaar je dat het beste", is voor mij de paradoxale metafoor van: "je moet niet proberen gevoelig te spelen, maar je gevoel moet het instrument bedienen".
André Heuvelman op trompet of bügel, Wilmar de Visser op contrabas en Henry Kelder op piano vormen een emotionele eenheid, alledrie de musici bespelen in zichzelf gekeerd hun instrument en hebben daarbij oren op steeltjes om zich te kunnen voegen naar het geheel, soms fluisterzacht, dan weer normaal of keihard. Dat het werkt, blijkt na afloop door het denderende applaus.
Frank van de Loo

P.S.
Beluister het liveoptreden met Monteverdi's Si dolce è'l tormento (na de laatste foto) en proef de sfeer die het trio ook vandaag neerzet.