Muziek in de Cathrien
Horizon van Simeon ten Holt door Niek Duiven,
Maxime Horsting, Edwin Mulder en Misha Vonk

Catharinakerk Eindhoven, 14 september 2019

Een reis door ruimte en tijd. Horizon van Simeon ten Holt uit 1983-1985 is net als zijn Canto Ostinato een modulaire compositie waarin kortere en langere melodielijnen serieel en/of in herhalingen een muzikale reis maken.
In de Catharinakerk gaan vier pianisten samen op reis om de horizon te ontdekken. In de kerkruimte komt het stuk goed tot zijn recht, het wordt een contemplatieve reis waarin alles elkaar raakt en samenkomt, perspectief biedt en vergezicht. Ze spelen gefocust en in harmonie en houden mij anderhalf uur in hun greep tot de muzikale reis plotseling ophoudt, alsof ze stuiten op een klif.

De pianisten werken in de gespeelde uitvoering op een energieke manier samen om het mysterie te ontrafelen dat in Horizon verscholen zit. Dat lukt ze goed, en dat is extra bewonderingswaardig, wetende dat er twee scholieren (Maxime Horsting en Misha Vonk), een piano-amateur (Edwin Mulder) en een pianoleraar (Niek Duiven) op een zo gelijkwaardige manier dit gigantische project, want dat is Horizon, uitvoeren.

Frank van de Loo