Severin von Eckardstein − piano

Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven, 9 mei 2019

Severin von Eckardstein zien en vooral horen spelen is een lang gekoesterde wens. Nu, na twee mislukte pogingen is het eindelijk zover. Het wordt een concert met grote muzikale contrasten, maar vooral een waarin Von Eckardstein zijn fabelachtige virtuositeit laat doorklinken. Hij begint met Sonate nr. 18 in G, D894 (Opus 78) van Franz Schubert uit 1926. Het is voor mij een ondoorgrondelijk stuk waarin vooral het eerste deel de lakmoesproef is van Von Eckardstein's kunnen. De tijd lijkt uitgerekt, zo traag is het tempo van de eerste tot de laatste noot. Het wordt bewonderingswaardig volgehouden. De drie erop volgende delen van de Sonate in G hebben meer gangbare tempi.
Na de pauze speelt Von Eckardstein eerst Klavierstücke opus 119 van Johannes Brahms uit 1892. Het zijn vier muzikale structuren zonder een speciaal verhaal, maar wel met de nodige technische uitdagingen. Het derde en laatste werk zijn vier van de 12 Études d'exécution trancendante S139 uit 1851 van Franz Liszt. Het zijn Sturm und Drang-oefeningen waarin de virtuositeit van de pianist bewondering afdwingt.
Na afloop blijven de oefeningen van Liszt hangen in mijn hoofd, het concert in G-majeur van Schubert was bij Brahms al overschaduwd.
Frank van de Loo