Jazz Orchestra of the Concertgebouw invites Fuse

Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven, 28 maart 2019

De titel Jazz Orchestra of the Concertgebouw invites Fuse is veelbelovend. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) staat als jazz-bigband bekend om zijn muzikaliteit en zijn fenominale musici. Fuse, dat we kennen als huisband van Podium Witteman, past in geen enkel muzikaal hokje. Met hun 'klassiek' samengesteld sextet smeden ze als het ware muziek, geven het een nieuwe sfeer die bij hun past, bijvoorbeeld van pop naar klassiek met een jazzy tintje of van soul naar iets wat lijkt op klassiek. Een thema van een bestaand nummer kan al genoeg zijn.
Jazz-bigbands kunnen nogal rommelig klinken, en dat gebeurt bij de eerste nummers en dan vooral door de trombone-sectie, maar onder leiding van Rob Horsting is dat snel voorbij. Kruisbestuiving en onderlinge beïnvloeding leidt tot een gevarieerd muziekprogramma met veel solistische optredens en zelfs een battle tussen de bassisten van JOC en Fuse, Frans van Geest en Tobias Nijboer.
Of JOC en Fuse afzonderlijk spelen of samen, het wordt een feestje, een feestje voor musici en zaal. Ik ben benieuwd wie volgend seizoen wordt uitgenodigd door het JOC.
Frank van de Loo