Podium Klassiek Eindhoven
Music meets Science − Cello in de scan

Kazerne, Eindhoven, 24 februari 2019

Met de cello waar Joachim Eijlander sinds kort op speelt, was het liefde op het eerste gehoor. Hij klinkt zo vertrouwd dat hij besluit hem te kopen, maar niet voordat hij zeker weet dat er geen verborgen gebreken in zitten. Met de cello maakt hij een reis door Europa om de historie en kwaliteit te achterhalen. Dat hele traject tot de uiteindelijke beslissing doet hij vandaag uit de doeken.
Hij laat dendrochronologisch (boomtijdkundig) onderzoek doen en ontdekt zo wanneer en waar de boom groeide waaruit de cello is gemaakt. In het UMC in Utrecht laat hij, geholpen door de eveneens cello spelende radioloog Dr. Frank Pameijer, een CT-scan maken van het instrument. De cello blijkt oké en wordt gekocht. De verhalen over de mogelijkheden van een CT-scan en de zoektocht over de cello worden afgewisseld met optredens door Joachim Eijlander samen met Frank Pameijer.
Van de CT-scan is een 3D-animatie gemaakt door Hubrecht de Bliek, software engineer bij Philips Health Care. Het is een ruimtelijke reis door de ingewanden van de cello. De cellopartij Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt wordt tijdens de vertoning live gespeeld door Joachim Eijlander, de pianopartij die we horen werd ingespeeld door Jeroen van Veen.
Hoe muziek en wetenschap elkaar ontmoeten, leidt bij Music meets Science tot een boeiende middag.
Frank van de Loo