Cloudwalker

Voorlinden, Wassenaar, 7 mei 2024

Onder de titel Cloudwalker daagt museum Voorlinden ons uit om op een grenzeloze manier te denken, te kijken en te doen. Ze hebben uit eigen collectie hiervoor werken geselecteerd. Samen met zoon Paul loop ik rond en laat me inspireren. Bij binnenkomst in zaal 1 is het meteen raak: de video Walk on Clouds uit 2019 van Abraham Poincheval. Op een langgstrekt beeld laat hij als Franse performancekunstenaar zien hoe hij, hangend aan een luchtballon, over de wolken loopt.
in RR Lyrae uit 2014 laat Ann Veronica Janssens ons een pulsar in het hart van de Melkweg zien.
In Major Tom uit 2009 verwijst Edith Dekyndt naar het beroemde gelijknamige nummer van David Bowie uit 1969. Daarin zweeft Major Tom als fictieve astronout door de ruimte. Ook deze ballon is buiten bereik van de aarde omdat hij zweeft, dankzij zijn uitgedokterde helium-gasmengsel.
Jan van Munster wil met zijn In Between uit 2017 onzichtbare krachten zichtbaar maken. De paal die de spiegel niet raakt beweegt door magnetische invloed zachtjes heen en weer.
Verlangen, verdienen, genieten, ontzeggen: Deze mantra-achtige tekst is uittgezaagd op de rand van verschillende lagen acryl kristal, die langzaam naar het midden toe afloopt naar een spiegel. Welke emotie past bij jou als je in de spiegel kijkt?
In Coctail Sculpture uit 2008 laat Ann Veronica Janssens effecten van natuurlijk evenwicht zien. twee transparante vloeistoffen, paraffineolie en gedemineraliseerd water, en lucht rusten op elkaar in een aquarium. Op het scheidsvlak ontstaat een spiegelend effect.
In Retenue d'eau uit 1998 wil Michel François ons laten beseffen dat we water niet moeten verspillen.
Het spannende werk Helix 5 uit 2017 van Otto Boll stimuleert om een oogbeweging in de vorm van een slakkenhuis te maken.
Betekenissen en verhalen veranderen in de loop van de tijd. In Sleepwalker uit 2015 verbeeldt Tim Mathijsen dit door een gipsen geluidsplaat op de pick-up te leggen. De groef erin slijt steeds verder uit.
Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama werd in een aparte kabine vertoond waar steeds maar twee personen in mochten. Paul en ik kregen geen tijdslot te pakken. Bijgaande video gaat over een andere uit dezelfde serie.

Cloudwalker is een bijzondere, eclictische verzameling kunstwerken die wij samen met plezier hebben bekeken. Alleen de moeilijkere zijn hierboven kort toegelicht.
Frank van de Loo