Forever Endeavor | Job Smeets & Studio Job

Museum W, Weert 23 oktober 2022

De tentoonstelling Forever Endeavor in museum W: in Weert ervaar ik als een eclectische verzameling van werken, schetsen en ideeën van de in Weert opgegroeide Job Smeets die in 1998 Studio Job oprichtte. In vier met ontwerpschetsen behangen kamers toont hij zijn ideeën en showt hij kunstwerken van zijn hand. Ertussen verdwaald staan of hangen opmerkelijke inspiratiebronnen voor hem uit zijn uitgebreide privécolectie van onder meer Donald Judd, Bart van der Leck, Anton Pieck, Constant Permeke, Willy van der Steen, Tom Wesselman, Andy Warhol, David Hockney, Maurizio Cattelan, Piet Hein Eek, Viktor & Rolf, Koos Flinterman, Ward Wijnant en Erik van Lieshout. Werken die iets onthullen over zijn iconen, interesses, vriendschappen en persoonlijke relaties.
Aan hoe de vier kamers vol zijn gezet en aan hoe de schetsen en kunstwerken er uitzien merk je dat hij een chaoot van de bovenste plank moet zijn, zijn hoofd constant bezig. Ieder werk verdient het om aandachtig bestudeerd te worden, want dan pas zie je wat hij bij al zijn onderwerpen er allemaal bijhaalt. Alles moet zijn zoals het is, er kan niets worden weggelaten anders klopt het verhaal niet meer.
Ik ben doodmoe na het zien van deze tentoonstelling. Dat mijn hoofd vol zit merk ik als ik de eerste en tweede verdieping van het voormalige raadhuis bezoek. Ik loop er werktuigelijk rond, ik zie nog wel dat het gebouw mooie kapspanten heeft !
Frank van de Loo