Call me by your Name

speelfilm thuis uitgesteld bekeken op 19 februari 2022

Verenigde Staten/Italië/Frankrijk/Brazilië 2017. Drama van Luca Guadagnino. Met o.a. Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Esther Garrel en Amira Casar.
Het is zomer 1983. De 24-jarige Amerikaanse onderzoeksassistent Oliver (Hammer) komt naar Noord-Italië om professor Perlman bij te staan. En maakt grote indruk op diens zeventienjarige zoon Elio (een uitstekende Chalamet), die tot zijn eigen schrik en verbazing verliefd wordt op Oliver. Met prijzen overladen verfilming van André Acimans gelijknamige roman door de Italiaan Guadagnino (bekend van I Am Love en A Bigger Splash).
Call me by your name is een fantastische speelfilm, sprankelend, intiem en eerlijk. Het vertrouwelijke vader tot zoon-gesprek dat tegen het einde van de film langs komt en waarin vader Perlman zijn zoon een hart onder de riem steekt én daarbij zichzelf blootgeeft, is intens en zet me aan het denken: Wat als ik zo'n moment had meegemaakt? In het eindshot, waarin Elio langdurig wezenloos in het open haardvuur voor zich uitstaart, suddert mijn gedachte door. De onmetelijke blik van Elio is het voertuig daarvoor. Nu ik dit schrijf, drie dagen later, ben ik dat beeld nog niet kwijt. Het ontroerde mij en greep me naar mijn strot, het liet me diep in mijn ziel kijken.
Frank van de Loo