Jan Dirk van der Burg − Ongewoon Alledaags

Museum Helmond, Helmond, 17 februari 2022

Jan Dirk van der Burg is sinds 2018 de trotse drager van de titel Fotograaf des Vaderlands. Voor hem was de museumcollectie aanleiding om in Ongewoon Alledaags begrippen als originaliteit en authenticiteit te toetsen aan de kunstwerken. Op de meeste schilderijen, beelden, foto’s en tekeningen reageert hij gepast met een visueel bijschrift. Daartoe koos Van der Burg foto’s uit zijn eigen rijke archief als fotograaf. Het levert humorvolle en vaak verrassende commentaren en associaties op die ons voor even oplichten in deze, soms, zwaarmoedige tijden.
Op eigen wijze met de nodige humor bespreekt Jan Dirk in de video's vijf werken uit de museumcollectie die te zien zijn op zaal. Hijvergelijkt ze met zijn eigen foto’s, ofwel legt een link tussen de werken waarbij hij in geheel eigen stijl kunst en alledaagse werkelijkheid aanschouwt.
Video 1 gaat over het kunstwerk van Bert Sissingh. In de tweede video bespreekt hij het waarheidsgetrouwe werk van Esther Janssen. Met eigen bescheiden humor kijkt hij naar de licht roze gekleurde melkkannen van Maria Roosen. De honden van Merijn Bolink, daar zit een bijzonder verhaal achter, en in de laatste video een prachtig werk van Sven Kroner, het schilderij met dat lekkere en typische zomerse tafereel.
De hele tentoonstelling verrast omdat die spullen uit de uithoeken van het museum-depot laat zien.
Frank van de Loo