Magnum fotograaf Alec Soth
There is always something to find

Kunsthal Helmond, 17 februari 2022

Poëtisch en intiem. Zo wordt het werk van Alec Soth vaak omschreven. Soth (Minneapolis, 1969) is een Amerikaanse documentaire fotograaf in de traditie van Robert Frank, Stephen Shore en Joel Sternfeld. Kunsthal Helmond presenteert voor het eerst in Nederland een overzicht van de bekendste fotoseries van deze Magnumfotograaf: Sleeping by the Mississippi (2004), Niagara (2006), Broken Manual (2010), Songbook (2014) en I Know How Furiously Your Heart is Beating (2018).
Met zijn fotografie uit de vier eerstgenoemde series schetst Soth een beeld van het alledaagse leven in het Amerika van de eenentwintigste eeuw. De indrukwekkende landschappen van zijn vaderland — de majestueuze Mississippi, de donderende Niagara-watervallen, de uitgestrekte woestijnen en de wildernis, de kleine steden en voorsteden — vormen de structuur van en het decor voor zijn poëtische verkenningen van het dagelijks leven in Amerika. Recentelijk voegde hij daar met I Know How Furiously Your Heart is Beating een persoonlijk verslag van bijzondere ontmoetingen in Europa en de VS aan toe.
Alec Soth is een mensenvriend. Hij legt ze in hun persoonlijke habitat vast op groot formaat filmnegatief zodat de kleinste details van mensen , omgeving of natuur haarscherp overkomen.

Frank van de Loo