ACTIE ↔ REACTIE − 100 jaar Kinetische Kunst

Kunsthal Rotterdam, 9 januari 2019

Kinetische kunst intrigeert mij mateloos, want het levert kunst als afhankelijke van externe invloeden zoals beweging en waarnemingspositie, het is 'variabele' kunst. Soms is die beweging ingebouwd, geprogrammeerd, soms creëer je zelf die beweging doordat je jezelf beweegt. Actie ↔ Reactie. In de expositie in de Kunsthal in Rotterdam genereren de meeste werken optische bewegingsillusies, bij enkele doet geluid mee en wordt het een soort 'Gesamtkunstwerk'. De beweging kan ook andere zintuigen aanspreken, zoals Slow Arc Inside a Cube IV uit 2009 van Conrad Shawcross waar ik begin te duizelen en mijn evenwicht dreig te verliezen.
De fotoserie geeft slechts een beperkt overzicht van de tentoonstelling en ook de paar bewegende plaatjes geven slechts flarden van de werkelijkheid weer, toch voeg ik ze bij. Voor mij zijn het adequate herinneringen aan wat ik mee-maakte en zag op deze bijzondere expositie.
De prachtige YouTube video die fotograaf Toon Braat maakte en die ik later ontdekte is een mooie aanvulling hierop.

Objectivity − The Art of Useful Things
Een andere zaal in de Kunsthal showt een verzameling ambachtelijke en curieuze objecten die de Britse architect en leraar David Usborne (1937) gedurende zijn hele leven verzamelde. Een aantal objecten geven een nostalgische herinnering, andere laten me bedenken waarvoor ze oorsponkelijk dienden.

De Kunsthal in Rotterdam zet mooie exposities neer. Met name die over kinetische kunst vind ik indrukwekkend.

Frank van de Loo