Filosoferen met architectuurvrienden
mijn favoriete gebouw

28 juli 2023

Met architectuurvrienden filosofeerden we onlangs over ieders meest favoriete gebouw. Voor mij is dat woonhuis Van Wassenhove in België.
Frank van de Loo

Woning van Wassenhove is een ontwerp van architect en kunstenaar Juliaan Lampens (1926-2019) en werd gebouwd tussen 1972 en 1974 in Sint-Martens-Latem. De opdrachtgever was vrijgezel Albert Van Wassenhove, leraar met een grote liefde voor moderne kunst en architectuur. Het resultaat is een gebouw van beton, hout en glas, waarin alle woonfuncties in elkaar overlopen in één open ruimte. De massiviteit van het beton wordt doorbroken door de warmte van het hout en het steeds wisselend spel van invallend licht. Geometrische basisvormen structureren het interieur: de slaapruimte is een cirkel, de keuken een driehoek, het bureau een vierkant. Maar de woning is meer dan louter een spel van vormen en lijnen, het herdefinieert onze ervaring van wonen. Albert van Wassenhove bezocht ooit de kapel van van Kesselaere en was er zodanig van onder de indruk dat hij de architect, Juliaan Lampens, benaderde en vroeg om voor hem een woning te ontwerpen met dezelfde cerebrale kracht als die kapel van Kesselaere
Na het overlijden van Albert Van Wassenhove in 2012 werd het huis gelegateerd aan de Gentse Universiteit, die het op zijn beurt in langdurig bruikleen gaf aan Museum Dhondt-Dhaenens die het ontsluit en actualiseert via bezoekmomenten, tentoonstellingen en residenties voor kunstenaars.
De woning werd in 2015 gerenoveerd dankzij het mecenaat van Philippe en Miene Gillion. In september 2017 werd de woning definitief beschermd als monument.