Lezing door Yui-San Tezuka − Fuji Kindergarten in Tokyo

Bureau KettingHuls, Amsterdam, 3 december 2019

Fuji Kindergarten is in 2011 uitgeroepen tot de beste school ter wereld. De school is ontworpen door Tezuka Architects in Tokyo. Yui-San runt het bureau samen met haar man Takaharu Tezuka. De school zit vol uitdagingen voor kinderen en die moeten daar zelf mee leren omgaan. Als ze ergens over struikelen, leren ze dat ze de volgende keer beter moeten uitkijken. Het dak van de school is een grote cirkel, het dakvlak helt licht naar binnen en er groeien bomen doorheen, en tegelijkertijd is het een speelplaats die uitdaagt voor actie: de kleuters worden door de cirkelvorm geprikkeld en willen rondjes rennen en in de bomen klimmen.
In de lezing geeft Yui-San enkele voorbeelden van hoe zij op deze ontwerpaanpak zijn gekomen. Kinderen van kennissen speelden vaak op het pannendak van een uitbouw. Ze klommen daarvoor stiekum door het slaapkamerraam. Het was hun favoriete plek. Ondanks de geringe afmetingen en de flinke dakhelling was er nog nooit iemand vanaf gevallen. De les: een hellend dak om op te zitten is dus een uitdaging. Een ander ontwerpidee ontstond nadat er een plas water was blijven staan op de bodem van hun lelijke eend (2CV) na een regenbui op de snelweg. Aan hun kinderen gaf die plas de prikkel om te gaan spetteren. De les: Niet alles hoeft perfect af te wateren, laat er maar plassen ontstaan en modder. De kinderen leren dan dat ze laarzen aan moeten trekken. Met zulke waarnemingen hebben zij hun ontwerpaanpak verrijkt tot kansbiedende architectuur.
De eindconclusie van de lezing is dat kleuters veel meer kunnen dan wij geneigd zijn te denken. Ze leren snel van vervelende gebeurtenissen zoals zich stoten, vallen, nat worden, enzovoorts.
Zo'n school gun je alle kinderen, ook in Nederland.
Frank van de Loo

Bekijk ook de video's en lees of download hier een verslag van nul25 van hun bezoek aan Kindergarten Fuji.