mijn nieuwsblog
Recentere items...


15 december 2018

Bij Scherpdenkers leest Jan Terlouw het door hemzelf geschreven verhaal Wankele Wereld voor. Hij liet zich voor dit verhaal inspireren door de Suite del Ángel van Astor Piazzolla. Het Leonard Ensemble (waarin Jan Terlouw's dochter . . .


8 december 2018

GIRL vertelt een confronterend en ontroerend verhaal over identiteit en gender. De film laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Daarvoor trotseert ze de wereld maar vooral haar lichaam dat tegen-stribbelt. Lara ondervindt dagelijks de . . .


2 december 2018

Een reis per Caravan door de werelden van klassiek, jazz en volksmuziek, werelden die grenzenloos verbonden worden door de muziek van de Syrische ud-virtuoze Jawa Manla, viool-fenomeen Emmy Storms, percussietovenaar Jeroen Batterink en pianist/componist Julian Schneemann . . .


30 november 2018

NDT2, de jongere dansgroep van Nederlands Dans Theater, danst in Significant Moments drie totaal verschillende dansen, gemaakt door vier choreografen. De aftrap wordt gedaan met Signing Off gemaakt in 2003 door Sol Léon & Paul Lightfoot . . .


18 november 2018

'Is het vandaag of gistren, vraagt mijn moeder,
bladstil, gewichtloos drijvend op haar witte bed.
Altijd vandaag, zeg ik.'

[M.Vasalis, uit: De oude kustlijn]
Meer . . .


17 november 2018

Met mijn oudste broer en schoonzus bezoek ik in Duisburg het Lehmbruck Museum, gebouwd voor de beeldenverzameling van beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck en aansluitend het MKM Museum Küppersmühle für Moderne Kunst . . .


17 november 2018

Met familie bezoek ik in Duisburg twee moderne musea. Het eerste is het Lehmbruck Museum, gebouwd rond het werk van de beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck. Het andere museum is het MKM Museum Küppersmühle für Moderne Kunst . . .


8 november 2018

In de komedie Een Man Een Man nemen Pierre Bokma, Kees Prins en Randy Fokke ons mee in een gewiekste dialoog van geven en nemen, bluffen en bewonderen, en vergeten en her-inneren. Het script is van Kees Prins en Roel Bloemen, het doet denken aan de dialogen van VPRO's De Lullo's waarin . . .


4 november 2018

Santiago Lascurain en Orlando Velázquez kennen elkaar van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze beiden studeerden. Ze treden op op verschillende internationale podia, vandaag spelen beide Mexicanen samen. Ze doen de aftrap . . .


1 november 2018

Jaren verbleef Petra Stienen als diplomaat in het Midden-Oosten. In Syrië waar ze woonde zag ze de wereld om haar heen na 9/11 veranderen. Confrontaties tussen bevolkings-groepen en families verscheurden de harmonische . . .


31 oktober 2018

Het Arnhemse Introdans voert met Moderne Meisjes drie sterke choreografiën ten tonele. Drie vrouwelijke choreografen staan in de spotlights: twee Nederlandse vrouwen, Regina van Berkel en Didy Veldman en één Amerikaanse, Lucinda Childs . . .


20, 23 en 26 oktober 2018

Drie keer bezocht ik de Dutch Design Week. Op maandag liep ik door het centrum met Stadhuisplein met Groeten uit de Toekomst, een virtuele maquette van de stad met toekomstscenario's, het Van Abbe Museum, de Markt en . . .


13 oktober 2018

De warmste 13 oktober van de laatste 150 jaar is een uitstekend moment om mijn 75ste verjaardag te vieren. Met ruim 50 gasten bij mij thuis in Brandevoort profiteren we ervan en hangt er een gezellige sfeer. De foto's, waarvan de . . .


4 oktober 2018

Het van HUMAN bekende tv-programma De Vloer Op brengt een theaterversie in de openingsfeestweek van het vernieuwde theater Het Speelhuis. In een afgeladen zaal presenteert Peter de Baan de vier acteurs die vanavond meedoen. Het zijn . . .


2 oktober 2018

Muziek gelardeerd met verhalen over De weg naar de vrijheid. Schrijver Jan Brokken vertelt aan de hand van boekfragmenten over vluchten, gevangen zitten en bevrijd worden, het Berlage Saxophone Quartet speelt muziek uit die verhalen . . .


28 september 2018

Helmond heeft weer een definitief theater. Na de fatale brand van 't Speelhuis op 29 december 2011 en het noodtheater in de O.L.V.-kerk is op 27 september Het Speelhuis officieel geopend. De kerk en de theatertribune zijn gebleven maar verder is . . .


16 september 2018

Locatelli, Bach, Paganini en Locatelli, knisperen en knetteren met violiste Lisa Jacobs en The String Soloists bij Podium Klassiek Eindhoven. Bij Locatelli overheerst de sfeer van een zomerdag die tot leven komt, bij Bach is het de zinderende . . .


8 september 2018

Monumentendag 2018 is de aanleiding voor het Architectuur Centrum Eindhoven om een bezichtiging te organiseren van dit iconische pand. Het Evoluon is ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever. Het is geopend in 1966 als . . .


28 augustus 2018

Zoon Paul trouwde met Esther Andoetoe op 28 augustus 2018. Na de ceremonie in het gemeentehuis van Oss hadden we met het hele gezelschap een gezellige lunch op het buitenterras van Bomenpark in Heesch . . .


24 augustus 2018

Pianist Rogier Telderman maakt mooie songs. Zijn stijl is niet in een hokje te stoppen, hij zoekt de verbinding tussen jazz, klassiek en pop. In zijn nummers hoor je zijn idolen waaronder Philip Glass en de veel te jong overleden . . .


16 en 20 augustus 2018

SUPERSTRUCTURES - The New Architecture 1960-1990 zag ik in het exact 40 jaar oude Sainsbury Centre For Visual Arts. De tentoonstelling gaat over de naoorlogse architectuur-fascinatie, die enkele decennia duurde, waarin nieuwe technologie . . .


16 en 20 augustus 2018

In het Sainsbury Centre for Visual Arts van Norman Foster is ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het iconische gebouw de tentoonstelling SUPERSTRUCTURES - The New Architecture 1960-1990 ingericht. Het vertelt het verhaal van de . . .


14 t/m 20 augustus 2018

Samen met broer Dick ook dit jaar weer naar zus en zwager op Ash Farm in Norfolk Engeland. Er wordt geklust en gewandeld en er worden diverse uitjes georganiseerd. Het is zoals altijd weer een gezellig samenzijn . . .


24-26 juni 2018

Een architectuurbezoek aan Tallinn is het verlengstuk van de Finlandreis die ik maakte met architctuurvrienden. In Tallinn is het oude centrum wereldberoemd, maar de vernieuweingsdrift in de periferie van de stad is adembenemend. De invloed . . .


19-22 juni 2018

De rondreis door Zuid-Finland maakt het prachtige landschap zichtbaar met meren en bossen en met veel architectonische verrassingen. Met acht man sterk uit ons architecten-vriendenclubje bezoeken we Finland om daar het geheim . . .


16-19 en 22-24 juni 2018

Helsinki, de hoofdstad van Finland is de eerste stad waarvan we de architectuur gaan bewonderen. Met acht man sterk uit ons architectvriendenclubje bezoeken we Finland om daar het geheim van de Finse architectuur te ontdekken . . .


9 juni 2018

In Savoir Faire komen sterke makers binnen de NDT-familie samen: huischoreografen Sol León & Paul Lightfoot, Marco Goecke en Crystal Pite vatten de vier aardse elementen in dit sterke drieluik . . .


27 mei 2018

Chopin heeft vele collega-componisten geïnspireerd. Pianist Marcel Worms heeft verschillende aan Chopin opgedragen of geparafraseerde composities verzameld en speelt er dertien die hij afwisselt met drie originele stukken van de meester zelf . . .


24 mei 2018

Herbestemming, herontwikkeling, nieuwbouw; bovengronds en ondergronds. Maastricht doet het. Met Architectuurcentrum Eindhoven (ACE) bezoek ik het Sphinxkwartier dat heront-wikkeld wordt, krijg ik uitgebreide informatie over hoe . . .


22 mei 2018

SIEM, de prille stamhouder van de familie, is geboren op 22 mei 2018 om 14:44 uur en weegt 3.080 gram. Ik ben zijn trotse opa! . . .


6 mei 2018

Een ongewone instrumentcombinatie, hobo en gitaar, maar wat een verrukkelijke schoonheid. Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst nemen ons mee naar Zuid-Amerika waarvan ze ons de passie en ritmiek van een vijftal componisten laten . . .


18 april 2018

Onstuitbaar is de verzamelwoede van de Duitse kunstenaar Thorsten Brinkmann (Herne, 1971) die hij laat zien in GEM, museum voor actuele kunst in Den Haag. Allerlei voorwerpen, die door anderen zijn afgedankt, brengt deze zelfbenoemde . . .


18 april 2018

Michael Wolf (München, 1954) houdt van verzamelen. Plastic speelgoed uit China, maar ook van het fotograferen van objecten binnen een bepaald thema: met een goed oog voor toevalligheden (Informal Solutions) legt hij de meest . . .


6 april 2018

Voor INSIDE OUT liet choreografe Conny Janssen zich inspireren door zowel de term Exploded Views, driedimensi-onale constructietekeningen waarop alle onderdelen los van elkaar getekend zijn, als door de gedachte dat iets moet . . .


23 maart 2018

NDT 2, de jongere ploeg van het Nederlands Dans Theater, viert met Sum Thoughts haar 40-jarig bestaan. Het feest-programma bestaat uit vier bijzondere dansen van verschillende choreografen. Er zitten twee wereldpremières tussen en . . .


22 maart 2018

Sven Ratzke is na viereneenhalf jaar weer in Helmond. Nu met zijn show For One Night Only. Hij zingt nummers van Brel, Brecht en Bowie, én speciaal voor hem geschreven liedjes van grootheden als Rufus Wainwright en Fay Lovsky. Hij praat . . .


22 maart 2018

ACE, het Architectuur Centrum Eindhoven, organiseerde een rondleiding in het nieuwe Innovation Powerhouse, de oude energiecentrale van Philips op Strijp-T. Steenkool was de eerste grondstof voor de energiecentrale die in 1953 door Philips . . .


18 maart 2018

Soms verrast muziek en past die niet bij het gangbare beeld van een componist. Dat kan tot verrassingen leiden, en dat is precies wat Caspar Vos beoogt met zijn Programma zonder Programma. Hij speelt piano zonder dat je weet . . .


15 maart 2018

Een wereldreis over de grenzen van jazz en klassiek heen en met gefluisterd en gedragen trompetgeluid van Eric Vloeimans, virtuose klarinetklanken van Kinan Azmeh en lyrische piano-toetsen van Jeroen van Vliet, dat is Levanter . . .


14 maart 2018

Mimetheatergroep Bambie legt samen met musici van de Eef van Breen Group het fenomeen tijdsbesef onder het vergroot-glas. In Bambie is Back! spelen ze een spelletje met het rekken of krimpen van tijd. Ze laten ons voelen dat . . .


10 maart 2018

Zoekend naar een thema voor Scherpdenkers vertelde Hans Aarsman over de 19e eeuw, over de opkomst van de stoommachine en ontdekkingen op medisch gebied, maar ook over ziektes zoals syfilus waaraan volgens Bart Schneema . . .


9 maart 2018

in Jakop Ahlboms Innenschau verdwaalt een man in de krochten van zijn hersenpan omdat hij vermoedt dat zijn vrouw hem ontrouw is. Hij droomt ervan en krijgt nachtmerries waardoor hij in banale en onwaarschijlijke situaties . . .


4 maart 2018

Het Duo Kermani - Gentili brengt bij Podium Klassiek EInd-hoven een Ode aan de Rapsodie. Vooral in de twintigste eeuw zijn er rapsodies gecomponeerd, daarvan worden er vier gespeeld, geschreven of bewerkt voor piano en klarinet . . .


22 februari 2018

Het Arnhemse Introdans brengt vijf dansen van vijf top-choreografen, vier kortere dansen voor de pauze en een langere daarna. De voorstelling begint met Dream Time van Jiří Kylián en gebaseerd op muziek van . . .


21 februari 2018

Live gespeelde saxofoons, live percussie, speciaal gecompo-neerde electronische soundscapes en breakdance, dat is PULSE. Visuals, lichteffecten, kostuums en decor vormen daarbij de ruimtelijke entourage voor deze bijzondere show waarin . . .


4 februari 2018

De Belg Jacques Brel (1929-1978) en de Fransman Jean-Philippe Rameau (1684-1764) leefden 250 jaar na elkaar. Bij Holland Baroque met Claron McFadden vinden ze elkaar in uitersten, in hun idioom, wel te verstaan. Wat ze maken . . .


3 februari 2018

Zijn liefde voor de natuur op de aardpolen is hoorbaar in wat glacioloog Peter Kuipers Munneke, een van de weermannen van het NOS-journaal, vertelt over Antarctica, Groenland en Spitsbergen. Raph van Raat speelt er muziek bij vol . . .


2 februari 2018

Bij improvisatie kun je geen enkele noot fout spelen, zegt Mike Boddé bij de start van Mike Kwadraat, Mike met de blauwe bril en ik gaan improviseren voor u, en dat doen we soms door afspraken met onszelf te maken. Na het eerste nummer . . .


24 januari 2018

Uitgeschreven bladmuziek en geïmproviseerde muziek ontmoe-ten elkaar bij Storioni DubbelTrio. Het Storioni Trio doet op fortepiano, viool en cello de aftrap, daarna speelt het Rembrandt Frerichs Trio op fortepiano, violone en slagwerk . . .


23 januari 2018

Zoals Purcell zich losjes baseerde op Shakespeare, zo hebben de artiesten van de Duda Paiva Company en de musici van het NBE zich de nodige vrijheden veroorloofd in hun versie van The Fairy Queen. De voorstelling is van zo'n . . .


21 januari 2018

Winnaar van het Storioni Willem II Concours 2016 was het Ebonit Saxophone Quartet. Onderdeel van de prijs is een optreden bij Podium Klassiek Eindhoven. Vandaag speelt het kwartet werken van Claude Debussy, Leoš Janác . . .


20 januari 2018

Een vol programma met vele wisselingen van locatie kenmerken Storioni's Grande Parade met Beyond Borders als rode draad. Tijl Beckand doet de aftrap in de grote zaal. Hij is de spreker die composities heeft verzamelt van compo . . .


19 januari 2018

Vijf muziekstukken staan op het programma van het Openingsconcert van het jaarlijkse Storioni Festival. Er wordt gespeeld met een enthousiasme van vrienden onder elkaar. Intens spel met een grote dyna . . .


18 januari 2018

Het beroemde Mooi weer vandaag van David Storey stond op het verlanglijstje van Bram van der Vlugt om met Nettie Blanken weer op de planken te brengen. Het is geen alledaags stuk met een duidelijke verhaalijn of een plot . . .


10 januari 2018

Computerspel Tetris veroverde in 1984 razendsnel de wereld, je raakte er gemakkelijk aan verslaafd. In TETRIS Mon amour van Club Guy & Roni zit een metafoor van het echte leven, verliefdheid is tenslotte de ultieme verslaving . . .


7 januari 2018

Bij Podium Klassiek Eindhoven hadden ze nog drie suites van Johann Sebastian Bach van hem tegoed, op de eerste zondag van 2017 speelde hij de suites 2, 3 en 4 en vandaag, precies een jaar later, volge . . .


Ga verder terug...