mijn nieuwsblog
Recentere items...


Kerstmis 2019FIJNE FEESTDAGEN
MAAK ER WAT MOOIS VAN


Het thema is OMDENKEN


21 december 2019

Na jaren gastvrij te zijn ontvangen bij schoonzus Flop in Hilversum ontmoeten we elkaar dit jaar bij broer Dick in Rotterdam. Het wordt een gezellige bijeenkomst met lekker eten en met als afsluiter het traditionele kienspel. . . .


3 december 2019

Fuji Kindergarten is in 2011 uitgeroepen tot de beste school ter wereld. De school is ontworpen door Tezuka Architects in Tokyo. Yui-San runt het bureau samen met haar man Takaharu Tezuka. De school zit vol uitdagingen voor kinderen en die moeten daar zelf mee leren omgaan. Als ze ergens over . . .


3 december 2019

Nederlandse en Spaanse meesters uit de 17e eeuw hangen in het Rijksmuseum gebroederlijk naast elkaar alsof er geen tachtigjarige oorlog [1568-1648] heerste toen ze aan het werk waren. Door te sorteren op thema en onderwerp komen de rivalen naast elkaar te hangen en kunnen zij een gesprek . . .


1 december 2019

Muziek uit de middeleeuwen, gespeeld voor vorsten en boeren. Er werden alom leuke deuntjes gespeeld in de kroeg, aan het hof waren musici in dienst voor het muzikale vertier. Het gezelschap Furor Musicus van Antoinette Lohmann brengt een keur aan muziekinstrumenten mee. Instrumenten zoals ze . . .


30 november 2019

Een muziekavond die alle kanten uitschiet. En dan heb ik het over de stem van Anneke van Giersbergen. In het begin door een keelverkoudheid wat fragiel, maar al na twee nummers komt ze los en kan ze het verdere programma met ballades, rocknummers en lekkere liedjes goed aan . . .


26 november 2019

Cellist en componist Giovanni Sollima is dit seizoen Artist in Residence bij het Muziekgebouw. Vandaag heeft hij het Storioni Trio uitgenodigd om met hem op te treden. Op het programma staan vijf stukken van vijf verschillende componisten. Het eerste mis ik door een . . .


20 november 2019

Onder de suggestieve titel Sierra Oscar Foxtrot Tango staan vier dansen van vijf choreografen op het programma voor de jonge dansers van het Nederlands Dans Theater (NDT2) . . .


17 november 2019

Muziek zijn werk laten doen. Met goed gereedschap (musici) en een goede entourage (zaal en publiek) kom je een heel eind, maar pas als iedereen zich eraan overgeeft stroomt de emotie. En dat gebeurt vandaag. Met ongelooflijke precisie wordt er door het André Heuvelman Trio een verhaal . . .


13 november 2019

Een bejaarde clown blikt op een melancholische manier terug op zijn artiestenbestaan. Geholpen door twee cellisten die verschijnen en verdwijnen worden zijn herinneringen opgeroepen. Jochem Stavenuiter van Theatergroep Bambie brengt op onnavolgbare wijze . . .


6 november 2019

Juliaan Lampens, een bijzondere architect en kunstenaar uit België, is overleden. Deze 'Le Corbusier van het Noorden' snoerde mijn mond na het zien van enkele van zijn werken van compromisloze kwaliteit. Hij was een man van principe, hij had liever een kleine portefeuille met werken waar hij . . .


3 november 2019

Johann Sebastian Bach en Frans Ignaz von Biber komen samen in de luisterervaring die Diamanda Dramm ons voorschotelt. Alles klinkt bekend, maar is net anders. Het vult het eerste half uur van het programma. Ze brengt sprankeling aan en tegelijkertijd kleedt ze de muziek uit tot . . .


2 november 2019

Het Amerikaanse fusionjazz Collectief Snarky Puppy bracht onlangs hun nieuwe album Immigrance uit. Bandleider en bassist Michael League heeft acht topmusici mee op tournee genomen. De muziek brengt mij in een funky pulse. Als ensemble spelen ze in een goede balans en . . .


16 oktober 2019

Alternatief-Indie band The Slow Show steelt de show in Maastricht. Leadzanger Rob Goodwin zingt met zijn sonore basstam en zet daarme de mooiste nummers neer . . .


15 oktober 2019

Klaviervirtuoos Alexander Gavrylyuk treedt in de voetsporen van Horowitz lijkt het als het op complexiteit en vingervlugheid op de piano aankomt. Nuance en zeggingskracht legt hij daar als een gevoelige laag overheen, Hij begint met het lieflijke Rondo in D, KV485 uit 1786 van Mozart. Daarna . . .


13 oktober 2019

De Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos werkt 'larger than life'. Alledaagse voorwerpen krijgen reuzenproporties en tegelijkertijd worden ze gemaakt van alledaagse voorwerpen. Ze houdt ons een masker voor, zoals bijvoorbeeld met de reusachtige naaldhakken met de veelzeggende naam . . .


13 oktober 2019

De unieke verbeeldingskracht van de Franse modeontwerper Tierry Mugler wordt sterk neergezet in de Kunsthal in Rotterdam. Hollywoodglamour, dromen, exotische wezens, erotiek en sciencefiction wisselen elkaar af. Mugler brengt een revolutie teweeg met zijn morfologische en futuristische . . .


10 oktober 2019

Strijd, kracht, energie en tot het uiterste gaan, dat laat het programma The Battle van het Arnhemse dansgezelschap Introdans zien om de slag om Arnhem die 75 jaar geleden plaatsvond, te herdenken. Het worden vier dansen van vier verschillende choreografen . . .


9 oktober 2019

Trompettist Ambrose Akinmusire blijft zich ontwikkelen, zoekt steeds nieuwe paden op. Samen met de Belgische bigband Brussels Jazz Orchestra speelt hij op zijn manier de sterren van zijn hemel. Met korte venijnige stoten op zijn trompet onderscheidt hij zich van het langzamere bigband-geweld . . .


6 oktober 2019

De opa van een schoonzus heeft samengewerkt met de Bauhaus-architect Otto Bartning. Ik mag met haar mee naar de opening van de tentoonstelling Bartning.Bartning.Bartning. Architect der Moderne. Otto Bartning (1883-1959) genoot zijn opleiding aan de KTH in Berlijn. Samen met Walter Gropius . . .


28 september 2019

Als stilte een geluid was dan zou Oliver's Cinema het kunnen uitvoeren. Dit speelt door mijn hoofd bij de opening van het concert als met een fluisterzacht duet van accordeon en cello − of misschien was het wel een battle − het concert begint. Pas na enige tijd gaat de trompet meedoen. Het groeit uit tot . . .


26 september 2019

Twee pianokwintetten worden uitgevoerd door de beroemde pianist Severin von Eckardstein. Hij laat zich bijstaan door vier topmusici. Op het programma staan het zelden uitgevoerde Pianokwintet in c van Ralph Vaughan-Williams en het bekendere Pianokwintet in A, D667 'Forellenkwintet' van . . .


22 september 2019

In wisselende bezettingen ontleedt het Belgische Triunfal Quintet de Argentijnse tango. De tango's nuevo van Astor Piazzolla zijn wereldwijd bekend en staan vandaag als hoofdmoot op het programma dat één keer wordt onderbroken met een tango van de Belgische componist . . .


14 september 2019

Een reis door ruimte en tijd. Horizon van Simeon ten Holt uit 1983-1985 is net als zijn Canto Ostinato een modulaire compositie waarin kortere en langere melodielijnen serieel en/of in herhalingen een muzikale reis maken. In de Catharinakerk gaan de vier pianisten samen op reis om de horizon . . .


4 en 6 augustus 2019

Tijdens het jaarlijkse bezoek aan zus Willemijn en zwager Coen op Ash Farm kom ik door een typisch Engels Garden Play bij de All Saints Church in Bawdeswell. De oorspronkelijke kerk is tijdens de tweede wereldoorlog abusieflijk gebombardeerd door een Amerikaanse piloot . . .


4 augustus 2019

Zus Willemijn heeft ons uitgenodigd voor het bijwonen van een typisch Engels Garden Play als een soort picnic op het gras voor de All Saints Church in Bawdeswell Het is een hoogtepunt. Door de Festival Players International wordt Much Ado About Nothing van Shakespeare gespeeld, een komedie uit . . .


2-9 augustus 2019

Samen met broer Dick dit jaar weer naar Engeland voor onze jaarlijks bezoek aan zus Willemijn en zwager Coen op Ash Farm. Gezelligheid en klussen zijn de hoofdthema's . . .


18 juli 2019

Voordat de bouwvakvakantie begint gaat LXarchitecten traditiegetrouw met het voltallige personeel het land in op zoek naar interessante architectuurprojecten. Dit jaar staat Arnhem op het programma. Bij het recent opgeleverde, verbouwde . . .


10 juni t/m 14 juni 2019

In de tweede helft van de architectuurreis door Japan gaat via Kanazawa naar Tokyo waar we drie dagen blijven om de stad te verkennen. Daarna terkken we via Matsumoto naar het postdorpje Tsumago om een dag later door te reizen naar Osaka. Op Kansai Airport verlaten we dan Japan . . .


31 mei t/m 9 juni 2019

In de eerste helft van de architectuurreis door Japan reizen we vanaf Kansai Airport bij Osaka naar een klooster in de bergen bij Koyasan. De volgende dag trekken we via Uji naar Kyoto waar we gedurende drie dagen op de fiets de stad onveilig maken. Daarna via Kobe door naar Okayama waar we . . .


26 mei 2019

Tijdens een feest, gegeven door een neef en zijn vrouw, word ik verrast door het fabalachtige optreden van twee jonge musici. Het zijn de 16-jarige Belgisch-Hongaarse violist Pál Lászlo Szomora en de 23-jarige Belgisch-Ukraïnse pianiste Anastasia Kozhusko . . .


23 mei 2019

Het Storioni Festival opent met een mooi programma en zoals meestal op het festival wordt er met plezier gespeeld. De qua bezetting en sfeer geheel verschillende stukken worden met zorg uitgevoerd. Een stuk springt eruit, het is Solo V van de Finse componist Kalevi Aho en in 1999 voor fagot-solo . . .


19 mei 2019

De van oorsprong Franse chansonnier Gildas Delaporte brengt samen met symfonisch ensemble Les Compagnons de la Chanson een ode aan het Franse lied. Hij zingt levensliederen van o.a. Victor Hugo, Arthur Rimbaud en Charles Baudelaire. Ze gaan over de streek, de mensen, het leven en natuurlijk . . .


18 mei 2019

Op een zondagmiddag in Helmond, in het voormalige theater 't Speelhuis, heeft Ruben Hein met zijn warme stemgeluid en doorvoelde pianospel zich diep in mijn hart gesloten. Dat was in 2011. Sindsdien heeft hij zich in de breedste zin ontwikkeld tot een verhalenverteller: op piano, met zang en . . .


9 mei 2019

Severin von Eckardstein zien en vooral horen spelen is een lang gekoesterde wens. Nu, na twee mislukte pogingen is het eindelijk gelukt. Het wordt een concert met grote muzikale contrasten, maar vooral een waarin Von Eckardstein zijn fabelachtige virtuositeit laat . . .


5 mei 2019

De bewerking die Kees Olthuis van de originele pianosuite van Modest Moessorgski's Schilderijen van een tentoonstelling uit 1874 maakte in opdracht van het Hexagon Ensemble, is een lust voor het oor. Het is alsof de 19e-eeuwse rokersvernis is weggepoetst en alle schilderijen een . . .


1 mei 2019

De Italiaan Paolo Fresu vertelt zijn verhaal samen met het Rembrandt Frerichs Trio met zijn trompel en bügel en beweegt daarbij soepel zijn hele lichaam zodat zijn geluid de zeggingskracht krijgt die nodig is. Hij kromt zich naar beneden, zet zich schrap naar achteren, blaast uitbundig omhoog of . . .


30 april 2019

Door drie dansen uit zijn grote oeuvre te kiezen wordt de Vlaams-Marrokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui door Introdans in het zonnetje gezet. Hij verdient het als internationaal en toonaangevend choreograaf. Hij is niet alleen met voorstellingen en balletten bezig, maar ook met . . .


22 april 2019

Het Nederlands-Belgische Mosa Trio wordt geprezen om de expressiviteit, diepgang en homogeniteit. Met die belofte spelen zij Pianotrio in Bes, KV502 uit 1786 van W.A.Mozart en Trio in a uit 1915 van Maurice Ravel. . . .


20 april 2019

De World Press Photo-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft een immense hoeveelheid foto's in diverse categoriën. Fotografen kunnen individuele foto's inzenden of fotoseries met een thema. Crying Girl on the Border van John Moore is Foto van het Jaar 2019 geworden. Veel . . .


18 april 2019

Verhalenvertellen, dat doet de Britse pianist Alexander Ullman, zijn poëzie en retoriek komen uit zijn hart en staan ten dienste van de compositie. Krachtig en ontroerend, fluisterend en benadrukkend, volgzaam en ophitsend, alle middelen beheerst hij, het is zijn gereedschap. Hij streelt er . . .


13 april 2019

Kunstliefhebber Axel Vervoordt heeft in Wijnegem langs het Albertkanaal een oud fabriekscomplex met meerdere architecten omgetoverd tot een knap woon- werk- en galeriecomplex. Aansluitend zag ik in Antwerpen het Havenhuis en het MAS van . . .


13 april 2019

Axel Vervoordt heeft in Wijnegem, gelegen aan het Albertkanaal in België, een oud bedrijfscomplex met pakhuizen en fabrieken getransformeerd tot woon- en werklocatie en er zijn permanente kunstcollectie en galerie in ondergebracht . . .


12 april 2019

Na 14 jaar weer een geslaagde reünie met (bijna) alle neven en nichten, met aanhang. Deze keer in Esbeek in restaurant Het Landgoed waar . . .


7 april 2019

'Zwaargewichten' zou het thema kunnen zijn, zowel óp de lessenaar als erachter. Paul Uyterlinde op cello en Sander Sittig op piano staan vandaag in dienst van Rachmaninow en Prokofiev. . . .


6 april 2019

Drie dansen van vijf choreografen staan op het programma. Als nieuwe choreografen zien we broer en zus Imre en Marne van Opstal, en oude bekenden: Crystal Pite en het duo Sharon Eyal & Gai Behar. Er wordt gedanst door de volwassen dansers van het . . .


3 april 2019

Visioenen van het hiernamaals zijn eeuwenoud, zo ook de nog steeds voorkomende bijna-doodervaringen. Cardioloog Pim van Lommel vertelt over zijn studie naar dit mysterieuze fenomeen waarover hij het boek Eindeloos bewustzijn schrijft. Componist Peter Vigh laat zich voor zijn compositie Totaliter Aliter . . .


28 maart 2019

De titel Jazz Orchestra of the Concertgebouw invites Fuse is veelbelovend. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) staat als jazz-bigband bekend om zijn muzikaliteit en zijn fenominale musici. Fuse, dat we kennen als huisband van Podium Witteman, past in geen enkel muzikaal hokje . . .


23 maart 2019

Leopold Witte en Geert Lageveen bedachten en spelen 237 redenen om door te gaan. Ze spelen anderhalf uur met persoonlijke gedachten en gevoelens. Er komen herinneringen langs en anekdotes en tegenstellingen, en die werken ze mooi uit . . .


22 maart 2019

Troost zocht Mahler toen hij Das Lied von der Erde componeerde en troost zocht Aaltje van Zweden toen ze haar boek Om wie je bent schreef. Bij beiden was een moeilijke periode in hun leven eraan voorafgegaan, en bij beiden speelt muziek een . . .


17 maart 2019

Op VPRO's Vrije geluiden zag en hoorde ik begin 2018 het New Yorkse Malnoia Trio, onder leiding van de Nederlander Jorn Swart. Hij speelde als toetsenist in jazzformaties met gangbare bezetting, maar hij wil meer en is op zoek naar . . .


13 maart 2019

De jonge dansers van het Nederlandse Dans Theater (NDT2) brengen met Settle for More een afwisselend programma met vier verschillende dansen van evenzovele choreografen. De aftrap wordt gedaan met . . .


26 februari 2019

Onder de titel Talent On The Move doen derdejaarsstudenten Bachelor Dans van de gerenommeerde dansopleiding Codarts in Rotterdam in een uitgebreide tournee ervaring op. In zeven dansen van even zoveel verschillende choreografen en in . . .


24 februari 2019

Met de cello waar Joachim Eijlander op speelt, was het liefde op het eerste gehoor. Hij klinkt zo vertrouwd dat hij besluit hem te kopen, maar niet voordat hij zeker weet dat er geen verborgen gebreken in zitten. Met de cello maakt hij een reis door . . .


februari 2019

Fotograferen in theaters is een grote liefhebberij van mij.
Bekijk hier een selectie van foto's die ik maakte van musici, sprekers of dansers terwijl die gefocust zijn in het doen van hun ding . . .


17 februari 2019

Op deze lenteachtige zondagmiddag treedt het Navarra String Quartet op bij Podium Klassiek Eindhoven. Zij beginnen met Strijkkwartet nr. 4 van de nog levende Letse componist Peteris Vasks. Het is muziek waarin de natuur een hoofdrol heeft . . .


16 februari 2019

Het Gemeentemuseum Den Haag brengt samen met het naburige Fotomuseum ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag een ode aan Erwin Olaf. Behalve fotograaf is Olaf ook filmmaker en voor zijn vrije werk ook zijn eigen regisseur . . .


15 februari 2019

De broosheid die je vindt in alle stadia van het leven worden in Broos door de dansers van Conny Janssen Danst overtuigend uitgebeeld. Ze bewegen schuchter, aarzelend, zoekend, eenzaam of verlegen, en dansen daarbij individueel, als . . .


7 februari 2019

Totaaltheater in de breedste zin des woords, dat is wat het NBE, het Nederlands Blazers Ensemble, ons voorzet met Symmetries. Samen met Hotel Modern, Duda Paiva Company, Ish Dance-Company en Mor Shani voert het NBE . . .


3 februari 2019

Tenor Jan van Elsacker en clavecinist Marieke Spaans hebben mij verrast met hun Italiaanse muziek uit de 16e en 17e eeuw, muziek waar ik normaal gesproken niet naartoe zou gaan. Jan van Elsacker lukt het om bij mij binnen te komen met zijn . . .


24 januari 2019

Trompettist Eric Vloeimans en de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal raken het publiek met hun aanstekelijke speelplezier. Improviseren is een gave die door beiden vol wordt ingezet in de nummers die ze spelen. Zuid-Amerikaanse ritmes en uitnodigende akkoordenschema's bepalen . . .


20 januari 2019

Klarinettist Marco Danesi en pianist Paolo Gorini kennen elkaar van het conservatorium in Milaan. Na wat omzwervingen komen ze elkaar in Amsterdam opnieuw tegen en sindsdien treden ze samen op. Als Duo Ebano winnen ze overtuigend . . .


9 januari 2019

Kinetische kunst intrigeert mij mateloos, want het levert kunst als afhankelijke van externe invloeden zoals beweging en waar-nemingspositie, het is 'variabele' kunst. Soms is die beweging ingebouwd, geprogrammeerd, soms creëer je zelf die beweging doordat je jezelf beweegt. Actie ↔ Reactie. In de . . .


9 januari 2019

In de tentoonstelling SURF TRIBE legt de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (1969) een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst. Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat . . .


6 januari 2019

Cellist Joachim Eijlander heeft vaker bij Podium Klassiek Eindhoven gespeeld. De cello-suites van Bach zijn dan onont-koombaar. Vandaag staat de vijfde, voor cello solo, op het menu, maar eerst speelt hij samen met de Oekraïense violiste Solomya Ivakhiv twee inventies van Bach . . .


Ga verder terug...