mijn blogs van 2021
Recentere items...


29 december 2021

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat het oude Speelhuis afbrandde. Inmiddels hebben we hier een heel bijzonder theater voor teruggekregen. Samen met Wim Daniëls blikken we nog één laatste keer terug op 29 december 2011, door . . .


Kerstmis 2021

FIJNE FEESTDAGEN
GENIET, EN DOE DAT VEILIG


Gloort daar al licht aan de horizon ?
ik hoop van wel


5 december 2021

Anastasia Feruleva op cello en Frank van de Laar op piano spelen onder de titel L'Esprit du temps vier onbekende stukken. Zij doen dat met een beheerste vurigheid waardoor alle contrasten en sferen die in de rijk gecomponeerde stukken zitten tot wasdom komen . . .


30 november 2021

Voor een zestigste verjaardag maakte ik zonder verdere gedachten deze speciale felicitatiekaart, het moest gewoon een leuke kaart worden. 's Nachts in bed besefte ik dat het eigenlijk best wel bijzonder is dat je het getal 60 kunt delen door een ononderbroken reeks van 1 tot 6. Zouden er meer van die getallen zijn?
Het startte een verslavende zoektocht die draaide om twee begrippen: Startreeksfactoren en Frankgetallen . . .


26 november 2021

Nog op de valreep vóór een nieuwe lockdown vanwege Corona zie ik na lange tijd weer een dansvoorstelling. Het Nederlands Dans Theater (NDT) brengt met het jongere ensemble NDT2 The Play Between met twee totaal verschillende dansen die op 4 november in Den Haag hun . . .


24 november 2021

Als vertraagd verjaardagscadeau ben ik door zoon Paul uitgenodigd voor de thema-expositie Picasso - Giacometti in museum Voorlinden. De weinig bekende relatie tussen beide kunstenaars, de overeenkomsten en verschillen in beider werken en de waardering . . .


21 november 2021

Ruimte en respect zijn twee woorden die in me opkomen bij het spel van de in Nederland wonende Japanse Keiko Shichijo. Ze toont niet alleen respect voor elke noot in de partituur, maar ook voor de speelinstructies van de componist. Het geeft de muziek ruimte die . . .


7 november 2021

Het jonge Belgische gitaartrio Por el amor de Dios zoekt de essentie van de muziek. Voor gitaartrio is er een beperkt repertoir, maar er is veel muziek die hen raakt en kan worden bewerkt, en dat levert nieuwe en pure pareltjes op. Vandaag demonstreren ze dat met stukken van . . .


21 oktober 2021

De bescheiden en erudiete Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd in Londen overleden. Gedurende 60 jaar was hij dirigent van grote orkesten. Hij begon als een nadrukkelijk gesticulerende 27-jarige dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en eindigde als 90-jarige zijn . . .


19 en 21 oktober 2021

Een levendige Dutch Design Week (DDW) was het, en de 20ste alweer. Na het noodgedwongen schrappen van die van 2020 had iedereen er weer zin in. Twee dagen bracht ik er door en startte op dinsdag bij Sectie-C waar ik enkele deelnemende vrienden bezocht en . . .


20 oktober 2021

In de kunstkamer van de Cacaofabriek vindt er onder de titel Coeur de Parisienne een dialoog plaats tussen de schilderijen van Helma Michiels en keramische objecten van drie kunstenaars waaronder Boris van Hoof. Het werk van Michiels bestaat uit expressieve geabstraheerde schilderijen . . .


17 oktober 2021

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) slaagt er steeds weer in ons te verrassen. Met Troubadours doet ze dat intens en ruimhartig, alle muziekstijlen komen overtuigend langs: barokmuziek, spaanse ritmes, Oosterse muziek en blues- en popmuziek. Zo komt iedereen . . .


14 oktober 2021

Het zingende brok energie Jett Rebel speelt solo in de popzaal van de Helmondse Cacaofabriek. Hij probeert zichzelf te herontdekken en door Corona duurt dat langer dan hij wilde, maar nu kan hij eindelijk weer los op het toneel. Al deze ontboezemingen komen . . .


13 oktober 2021

Met haar krachtige en heldere sopraanstem verovert Emma Kirkby (72) alle harten, zelfs die van degenen die wat minder van barokliederen houden. Ze brengt die Italiaanse en Engelse 17e-eeuwse liederen tot leven door haar gebaren en stemnuanceringen. De verhalen en anekdotes . . .


7 en 8 oktober 2021

Naar aanleiding van de 17e Architectuur Biënnale met het thema How will we live together? in Venetië bezocht ik met bevriende collega-architecten de biënnale-hotspots Arsenale en Giardini. Op beide uitgebreide locaties vertoefden we een volle dag. De Arsenale bestaat . . .


5 t/m 10 oktober 2021

Naar aanleiding van de 17e Biënnale Architectuur in Venetië bezocht ik met bevriende architectuur-collega's de stad van de gondels. Zie het fotoverslag van de stad Venetië en de musea die we bezochten . . .


3 oktober 2021

Schrijver Thomas Verbogt gaat met violiste Myrthe Helder en pianist Frank van de Laar een innige samenwerking aan. In De Eerste Keer brengen ze een ode aan alle grote dingen die voor het eerst in een leven langskomen. Thomas Verbogt heeft speciaal hiervoor . . .


30 september 2021

Een gezellige diësviering met mijn Delftse jaarclub in Eindhoven. Na een boeiende rondleiding door Strijp-S waarbij de hele geschiedenis van de Philipsbedrijven de revue passeerde sloten we af met een borrel en diner in Kazerne . . .


23 september 2021

De aandacht trekkende surrealist Salvador Dalí (1904-1989) was méér dan een geniaal kunstenaar: ook als mens was hij bijzonder. Zijn fantasie kende geen grenzen en zijn leven was één groot, vaak provocerend optreden. Het Noordbrabants Museum laat in deze expositie niet de bekende . . .


21 september 2021

Beelden met associaties van menselijke vormen, zo zou ik de sculpturen van de Britse kunstenaar Tony Cragg (1949) noemen. De in Duitsland wonende Cragg maakt beelden met draaiingen, welvingen en uitsparingen die het best tot hun recht komen als je er omheen kunt draaien om ze van alle kanten . . .


19 september 2021

Een hoopvolle start van het culturele seizoen voor Podium Klassiek Eindhoven. Bij Domulusdela in de Paterskerk treedt Holland Baroque op met muziek van Bach voor orgel, de 'koningin onder de instrumenten', in een nieuw jasje gestoken door Tineke en Judith Steenbrink. 21 musici op het podium . . .


17 september 2021

Samen met broer Dick ging ik op 3 juli 1977 naar La Louvière om daar in te schepen bij mijn ouders aan boord van hun TAHAR. We bezochten samen een van de vier hydraulische scheepsliften in het Canal du Centre, het Centrumkanaal in België. De liften zijn waterbouwkundige hoogtepunten die . . .


16 september 2021

Kamerata Zuid, het Tilburgse strijkorkest, gaat graag muzikale verbindingen aan, vandaag is dat met pianiste Iris Hond. Samen hebben ze een mooi programma opgetuigd waarin de Italiaanse componist Ludovico Einaudi centraal staat. Zijn soms nogal dromerige muziek . . .


9 september 2021

De legendarische David Bowie fascineert Sven Ratzke al van kinds af aan. Het verbaast mij niets: ze zijn beiden rasechte podiumdieren. Sven Ratzke brengt, bijgestaan door pianist Jetse de Jong, songs van Bowie. In een "uitverkocht" theater waarin door de corona-maatregelen slechts 120 . . .


15 augustus 2021

Het Delta Piano Trio, bestaande uit Gerard Spronk op viool, Irene Enzlin op cello en Vera Kooper op piano, verwent ons met drie interessante muziekstukken. Ze beginnen vrolijk met drie op Ierse volksmuziek gebaseerde melodiën van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin. Daarna . . .


18 juli 2021

Barokmuziek is niet helemaal mijn ding, toch is mijn enthousiasme door dit optreden gegroeid. Sopraan Elisabeth Hetherington en luitist David Mackor zingen en spelen hun interpretaties van de 500 of 600 jaar oude liederen van Engelse en Italiaanse meesters. Dat Elisabeth van . . .


3 juni 2021

Ieder jaar organiseren de dansers van NDT 1 en NDT 2 Switch: een uniek programma volledig samengesteld door de dansers, waarvan de gehele opbrengst naar een goed doel gaat. Naast het creëren van balletten hebben de dansers zelf de leiding over de productie, fondsenwerving, marketing en . . .


15 mei 2021

Op mijn 14de bezocht ik in 1958 met een familie uit Luik drie keer de Wereldtentoonstelling in Brussel. Iedereen pronkte er met nieuwe ontwikkelingen. Ook het Nederlandse Philips deed dat en schakelde Le Corbusier in die een allesomvattende beleving creëerde die de veelzijdigheid van het bedrijf . . .


21 maart 2021

Muzikale droombeelden over de toekomst, dat zijn de liedjes op de cd Hello Future van Malnoia, het trio van pianist en componist Jorn Swart met Benni von Gutzeit op altviool en Lucas Pino op basklarinet. Het boekje bij de cd staat vol futuristische verhalen, voor elk liedje . . .


maart 2021

Mijn huis is uitgerust met twee gescheiden ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Door die systemen samen te voegen heb ik een toekomstbestendige installatie gemaakt met effectieve geluiddemping en meer. Bovendien zijn de stroom- en onderhoudskosten gehalveerd . . .


21 maart 2021

Spelen in theater- en concertzalen is al te lang niet mogelijk, dat voel je aan iedere noot die door het Nederlands Blazers Ensemble samen met het Jong-NBE wordt gespeeld, Het enthousiasme spat ervan af. In royale, covid-veilige zones wordt vanuit alle uithoeken van de Philharmonie in . . .


19 maart 2021

Nu fysiek theaterbezoek door Corona al lange tijd onmogelijk is ben ik blij met een livestream van de dansvoorstelling Souls made apparent door het Nederlands Dans Theater vanuit Zuiderstrandtheater Den Haag. De jonge dansers van NDT 2 dansen choreografiën van Jiří Kylián en Marco . . .


3 februari 2021

Van 10 tot 19 maart 2006 maakte ik een studiereis naar India. Hoofddoel was een uitgebreid bezoek aan Chandigarh, een nieuwe hoofdstad van de provincie Punjab en gabaseerd op een masterplan van Le Corbusier en gedurende de eerste 10 jaar gebouwd door Architectenteam Le Corbusier . . .


Ga verder terug...