mijn nieuwsblog
Recentere items...


Kerstmis 2022

FIJNE FEESTDAGEN
GENIET, EN DOE DAT VEILIG


Ik neem mijn hoed af
maar voor wat eigenlijk ?


23 december 2022

Na een onderbreking van drie jaar vindt er binnen de familie weer een traditionele Kerstbijeenkomst plaats, weer in Hilversum en met veel gezelligheid, lekker eten en kienen met vele prijsjes. Het is fijn om iedereen weer te zien.


18 december 2022

Soms pakt een muziekconcert me zo dat ik er wat mee wil. Voor mij is de beste uiting dan om dat gevoel in een tekening om te zetten. De eerste lijn bepaalt de volgende en steeds geeft de muziek mij de sturing die in die tekening nodig is. Achteraf ben ik altijd weer verrast door het resultaat . . .


13 december 2022

Er gaat niets zoals je denkt dat het gaat, dat maakt je boos en dat creëert woede. In De Woedende Versie van mimetheatergroep BAMBIE krijgt die woede alle ruimte, want die zorgt óók voor verandering en creativiteit. En voor een heldhaftige aanwezigheid. Wie explodeert . . .


4 december 2022

De liefde voor de mazurka was er bij pianist Maurice Lammerts van Bueren altijd al, maar er iets mee doen kwam er nooit van, totdat Covid-19 zich aandiende en bij hem en Jakko van der Heijden van Zefir Records het idee ontstond om alle mazurka's van Frédéric Chopin op te nemen en . . .


29 november 2022

De jonge garde van het Nederlands Dans Theater (NDT2) heeft onder de titel Now here, NOW ALWAYS een veelbelovend programma voor ons in petto met drie dansen. Het begint met The Big Crying van Marco Goecke. Met de van hem bekende hoekige bewegingen beeld hij een . . .


23 november 2022

Beiden verliefd op het weer, in klank en als natuurkundig fenomeen, dat lieten pianist Ralph van Raat en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke ons horen en voelen bij Scherpdenkers. En dat is niet de eerste keer, in 2018 ging het over glaciologie en poolexpedities, nu gaat het . . .


20 november 2022

Het Helikon Quartet en klarinettist Marco Danesi brengen bij Podium Klassiek Eindhoven twee voor mij onbekende stukken. Ze zijn totaal anders en tegelijkertijd ook niet, want er zijn overeenkomsten. Beide stukken hebben klezmer-achtige trekken, bevatten meerdere dansen en hebben zowel . . .


6 november 2022

De Koffiecantate van J.S. Bach is een geestige mini-opera waarin vader Schlendrian zijn dochter Lieschen van haar koffieverslaving probeert af te krijgen. Sopraan Klaartje van Veldhoven en bariton Mattijs van de Woerd brengen samen met Pepijn Meeuws op cello en Renée Bekkers op . . .


23 oktober 2022

Soms pakt een muziekconcert me zo dat ik er wat mee wil. Voor mij is de beste uiting dan om dat gevoel in een tekening om te zetten. De eerste lijn bepaalt de volgende en steeds geeft de muziek mij de sturing die in die tekening nodig is. Achteraf ben ik altijd weer verrast door het resultaat . . .


23 oktober 2022

De tentoonstelling Forever Endeavor in museum W: in Weert ervaar ik als een eclectische verzameling van werken, schetsen en ideeën van de in Weert opgegroeide Job Smeets die in 1998 Studio Job oprichtte. In vier met ontwerpschetsen behangen kamers toont hij zijn ideeën en showt hij . . .


14 oktober 2022

Het familiebedrijf Joseph van de Loo IJzer en Staal dat in 1845 in Venlo is opgericht door mijn betovergrootvader Joseph van de Loo (1813-1866) en na vijf familie-generaties in vreemde handen is gekomen, en als Vandeloo Wire & Fencing nog steeds bestaat, viert vandaag met . . .


2 oktober 2022

Violist Jeroen Dupont brengt samen met pianist Ed Spanjaard een bijzonder programma bij Podium Klassiek Eindhoven. Ze starten met Sonate nr.3 in E-groot van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Het is een veel belovend begin. Daarna spelen ze van Igor . . .


28 september 2022

Een gezellige Suijsen-reünie met neven en nichten in De Pastorie in Zeeland in Noord-Brabant. Er heerst een gemoedelijke Brabantse sfeer en ook de hapjes en drankjes zijn daarop aangepast: zo is er brandewijn met suiker als welkomstdrankje en . . .


18 september 2022

De aftrap voor het nieuwe concertseizoen van Podium Klassiek Eindhoven wordt in de kapel van Domusdela gedaan door het Kāna Trio. Op hun drie gloednieuwe marimba's zijn ze in hun element: João Sequel en Hugo Pereira uit Portugal en Rens Rutten uit Nederland. Ze laten hun instrumenten . . .


15-24 augustus 2022

Met kleindochter Zola en zoon Ruud genoot ik van een korte vakantie in Bospark 't Wolfsven in Mierlo. We hadden het niet beter kunnen treffen omdat de twee hittegolfperioden er mee samenvielen. Ondanks dat was het er goed uit te houden, door de boslocatie met overwegend dennebomen . . .


14 augustus 2022

Het tweede zomerconcert is een pianoconcert met twee gezichten: enerzijds spannende klankeffecten, zoals in prelude no. 15 in DES 'Raindrop' van Chopin (1810-1849) in een arrangement van Morgan-Rooney, anderzijds heftige klankeffecten, zoals in Erdenklavier van Péter Eötvös . . .


17 juli 2022

Een zomerconcert bij Podium Klassiek Eindhoven met een lach en een traan. De lach ontstaat door Haydn (1732-1809) die middenin onze concertlocatie zonnestralen laat dansen. We volgen de zon vanaf zonsopkomst tot in de middag waarbij ik beleef dat de zonnestralen twinkelen tussen . . .


1 juli 2022

Mijn wekelijkse oppasmiddag met kleindochter Zola wordt vanwege een studiedag voor het onderwijs een hele dag. We besluiten er een leuke dag van te maken en belanden zo bij Dinner in Motion in Eindhoven met een doolhof waarin interactieve video-installaties ons uitdagen om . . .


25 juni 2022

Twaalf jaar geleden vierden Sebastiaan van de Loo en Helen-Sue Wells hun prille huwelijk met familie en vrienden in een gezellig midzomernachtsfeest bij hun thuis in Salzbergen in Duitsland. Dit jaar is, weer met een midzomernachtsfeest, hun koperen huwelijk gevierd. . . .


24 mei 2022

DREAMS 360 is een dansavond die mij in verwarring brengt. Niet om de dansprestaties van de dansers van het Nederlands Dans Theater (NDT), maar vooral omdat het op mij overkomt als een programma met dansflitsen, korte theatre moves en zo nu en dan wat langere . . .


1 mei 2022

Een vrolijk concert als afsluiting van dit seizoen, daar is het Dianto Reed Quintet voor gekozen, en dat maken ze meer dan waar. Met een ogenschijnlijke nonchalance spelen ze uit het hoofd het goed gevulde programma met voor het quintet gemaakte arrangemanten van werken van Rameau, Albéniz . . .


30 april 2022

Het enige voor het publiek toegankelijke museumdepot ter wereld is dat van het Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Dat het daar De Pot ging heten, ligt voor de hand. Op het Rotterdamse architectenbureau MVRDV bracht een IKEA-koffiekommetje het bureau op het idee, om op . . .


26 april 2022

Drie intensieve en aan elkaar gewaagde dansen laat de jonge garde van het Nederlands Dans Theater (NDT) ons met Sudden and Suspended zien. De avond begint met het gloednieuwe Fathoms van het choreografenduo Tiffany Tregarthen & David Raymond . . .


24 april 2022

Rembrandt Frerichs kreeg een compositieopdracht die resulteerde in twee pianoconcerten. Samen met het Alma Quartet, bestaande uit leden van het KCO, Dominic Seldis en Vinsent Planjer speelt Rembrandt Frerichs deze gloednieuwe werken . . .


18 april 2022

Gustav Mahler (1860-1911) heeft het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) als het ware uitgedaagd en die denkbeeldige uitdaging heeft het kwartet aangenomen met verrassende arrangementen van bekende en minder bekende Mahler-composities en liederen. Ze . . .


3 april 2022

Joseph Haydn (1732-1809) componeerde in 1787 zijn opus 51 Die Sieben letzte Worte unsres Erlösers am Kreuz. Hij maakte verschillende versies waarbij de voor strijkkwartet de populairste is. Het Adam Quartet presenteert die aan ons met veel dynamiek en . . .


20 maart 2022

Sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren verrassen ons met mooie anekdotes over de in 1913 in Parijs ontstane groep Les Apaches. Dit Franse scheldwoord voor een straatbende werd de geuzennaam voor de groep kunstenaars die elkaar . . .


12 maart 2022

In 2017 zag ik de dansvoorstelling HOME en was diep onder de indruk. Vandaag zie ik de herneming van het stuk door Conny Janssen met een nieuwe cast en in een turbulente tijd met corona, woningschaarste, vluchtelingen en een oorlog in Oekraïne. Alle expressiemiddelen om . . .


6 maart 2022

Het dubbelriet ensemble La Petite Écurie maakt muziek zoals die in de vroege barok klonk aan het hof of bij de legers: ingetogen, stuwend en rustgevend, maar vooral warm. De zorgvuldig gedoseerde percussiebegeleiding verrijkt de muziek en maakt . . .


24 februari 2022

De emotioneel beladen energieke dansvoorstelling FURIA van het danscollectief LAVA geeft een kaleidoscopische blik op wat mensen onder elkaar kunnen hebben. Dat kan woede zijn of mededogen of liefde of haat of nog een ander gevoel, want het hele arsenaal zielenroerselen komt er op een heftige manier . . .


19 februari 2022

Call me by your name. In deze met prijzen overladen film komt de 24-jarige Amerikaanse onderzoeksassistent Oliver in de zomer van 1983 naar Noord-Italië om professor Perlman bij te staan. Hij maakt grote indruk op diens zeventienjarige zoon Elio, die tot zijn eigen schrik en verbazing . . .


17 februari 2022

Jan Dirk van der Burg is sinds 2018 de trotse drager van de titel Fotograaf des Vaderlands. Voor hem was de museumcollectie aanleiding om in Ongewoon Alledaags begrippen als originaliteit en authenticiteit te toetsen aan de kunstwerken. Op de meeste schilderijen, beelden, foto’s en . . .


17 februari 2022

Poëtisch en intiem. Zo wordt het werk van de Amerikaanse fotograaf Alec Soth vaak omschreven. Kunsthal Helmond presenteert voor het eerst in Nederland een overzicht van de bekendste fotoseries van deze Magnumfotograaf: Sleeping by the Mississippi (2004), Niagara . . .


6 februari 2022

Het messcherpe spel en de subtiele timing van violist Pieter van Loenen en pianist Tobias Borsboom creëren een rijkdom aan emoties in de muziek. Voor de musici fungeert de stilte tussen de noten als een lijm, als een bindmiddel, waardoor de compositie tot leven komt en zeggingskracht krijgt. De . . .


25 januari 2022

Tijdens mijn studietijd in Delft nam ik als lid van de vaste bemanning van gaffelschoener De Bonkel deel aan de internationale Tall Ships Race 1972 naar de Oostzee. Lees mijn verslag met foto's van die enerverende tocht . . .


14 januari 2022

De bekende Spaanse architect Ricardo Bofill is overleden op 82-jarige leeftijd. Zijn bureau Ricardo Bofill Taller de Arquitectura maakte dit onlangs bekend. In 2017 bezocht ik een van zijn laatste werken in Marokko. Ik schreef er toen dit over: Université Mohammed VI Polytechnique in Ben Guerir . . .


6 januari 2022

Een inhaalslag: bekijk hier het fotoverslag van een architectuurexcursie naar Chicago en Wisconsin die ik met BNA-collega's aansluitend op het bezoek aan New York City maakte in 2008 . . .


6 januari 2022

Een inhaalslag: bekijk hier de foto's van New Yorkse musea als onderdeel van een architectuurexcursie naar New York City die ik met BNA-collega's maakte in 2008 . . .


6 januari 2022

Een inhaalslag: bekijk hier het fotoverslag van een architectuurexcursie naar New York City die ik met BNA-collega's maakte in 2008 . . .


2 januari 2022

Soms pakt een muziekconcert me zo dat ik er wat mee wil. Voor mij is de beste uiting dan om dat gevoel in een tekening om te zetten. De eerste lijn bepaalt de volgende en steeds geeft de muziek mij de sturing die in die tekening nodig is. Achteraf ben ik altijd weer verrast door het resultaat . . .


Nieuwjaarsdag 2022

Het 50ste Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) zoals gebruikelijk met optredens van prijswinnende jonge componisten en musici. Vanwege het jubileum worden composities die bij eerdere concerten werden gespeeld . . .


Ga verder terug...